Η πιστωτική κρίση της Wall Street, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά που είχαν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, έχουν συμβάλει στο συγκεντρωτισμό της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Ειδικότερα, οι τρέχουσες εξελίξεις στις αγορές έχουν ανασχηματίσει τη βιομηχανία, καθώς οι συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί ωφελούν μόνο ορισμένες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η πιστωτική κρίση της Wall Street, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών ενέργειας από τα υψηλά που είχαν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, έχουν συμβάλει στο συγκεντρωτισμό της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, οι τρέχουσες εξελίξεις στις αγορές έχουν ανασχηματίσει τη βιομηχανία, καθώς οι συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί ωφελούν μόνο ορισμένες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι μεγάλες, διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες έχουν δεχθεί το ισχυρότερο χρηματοοικονομικό πλήγμα, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.

Από την άλλη πλευρά, οι μικρές εταιρείες, που βρίσκονται, κυρίως, στη Βόρεια Αμερική, διαθέτουν μεγάλες εκτάσεις εξόρυξης πετρελαίου, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στα ομόλογα και στις μετοχές της Wall Street. Εάν αυτός ο μικρότερος όμιλος αντιμετωπίσει αυξημένο κόστος δανεισμού, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δραματικό για τις περισσότερες εταιρείες που θα εκτεθούν στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μικρές εταιρείες, που διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία διεύρυνσης των μεγαλύτερων εταιρειών, οι οποίες διαθέτουν καλύτερο ισολογισμό. Αναλυτικότερα, η Royal Dutch Shell η ΒΡ και η αμερικανική Exxon Mobile Corp. περιμένουν να σταθεροποιηθούν οι αγορές, για να προχωρήσουν στην εξαγορά μικρότερων εταιρειών, προκειμένου να αυξήσουν μακροπρόθεσμα την παραγωγή τους.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί προσπαθούν όλο αυτό το διάστημα να συγκεντρώσουν ρευστό για να ανταποκριθούν επιτυχώς στις εξαγορές που θα ακολουθήσουν. Η Exxon είχε συγκεντρώσει περίπου 39 δισ. δολάρια σε μετρητά μέχρι το τέλος του τελευταίου τριμήνου, ενώ παράλληλα διαθέτει 2,8 δισ. μετοχές που αξίζουν 217 δισ. δολάρια.

Η στρατηγική αυτή των εταιρειών ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι στις μικρές επιχειρήσεις ασκούνται πλέον έντονες πιέσεις. Οι περισσότερες από τις μικρές εταιρείες έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην ανάπτυξη των τρόπων εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανήσει περισσότερα χρήματα από αυτά που είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν οι εταιρείες αυτές θα προχωρήσουν στη μείωση των δαπανών τους τις επόμενες εβδομάδες ή θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος δανεισμού εν όψει των εξασθενημένων τιμών στα εμπορεύματα.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 20/09/2008)