Δεν περίμενε βέβαια κανείς η Ρωσία να έμενε εκτός συνεπειών της κρίσης – άλλωστε εκείνη του 1998 από εκείνη είχε ξεκινήσει ουσιαστικά. Όμως η Μόσχα συνειδητοποιεί πλέον ότι το κόστος είναι μεγάλο, με 3 μέρες κλειστό το χρηματιστήριο, με κάμποσα δισεκατομμύρια δολάρια να πέφτουν χωρίς αποτέλεσμα στην αγορά και, κυρίως, με τα μεγαλεπήβολα ενεργειακά σχέδια να γίνονται όλο και πιο ακριβά.

Δεν περίμενε βέβαια κανείς η Ρωσία να έμενε εκτός συνεπειών της κρίσης – άλλωστε εκείνη του 1998 από εκείνη είχε ξεκινήσει ουσιαστικά. Όμως η Μόσχα συνειδητοποιεί πλέον ότι το κόστος είναι μεγάλο, με 3 μέρες κλειστό το χρηματιστήριο, με κάμποσα δισεκατομμύρια δολάρια να πέφτουν χωρίς αποτέλεσμα στην αγορά και, κυρίως, με τα μεγαλεπήβολα ενεργειακά σχέδια να γίνονται όλο και πιο ακριβά.

Οι Ρώσοι πλέον βιάζονται! Μια επιβράδυνση των οικονομιών για τα επόμενα χρόνια μπορεί να πάει πίσω την υλοποίηση σχεδίων που μέχρι τώρα θεωρούνταν ως απαραίτητα. Αν οι οικονομίες υποχωρούν, οι ανάγκες σε ενέργεια γίνονται λιγότερο πιεστικές. Όσο κι αν η Γηραιά Ήπειρος διψά για αέριο, οι εξελίξεις τρέχουν και μπορεί αυτός που θα αργήσει στο τέλος να μην βρίσκει χώρο και ρόλο... 

Ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν τα είπε προχτές σε συνέδριο στην Μαύρη Θάλασσα με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ. Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε ήταν στο «τραπέζι», όπως και ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, το κόστος του οποίου όμως δεν είναι μέγεθος που θα προβληματίσει, ενώ θα πρέπει πια να γονατίσουν οι οικονομίες και να πέσει στο ναδίρ η τιμή του πετρελαίου για να αρχίσουν σκέψεις περί βιωσιμότητας.

Η «αρκούδα» πιέζει

Ο South Stream όμως καίει, όπως καίει ο Nabucco και τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους που συμμετέχουν σε αυτόν. Οι ρωσοβουλγαρικές συνομιλίες έγιναν με φόντο τον έλεγχο από τα ρωσικά στρατεύματα στην Γεωργία μερικών δεκάδων χιλιομέτρων του αγωγού SCP που φέρνει στην Τουρκία και στην Ελλάδα αέριο του Αζερμπαϊτζάν και ο οποίος θεωρείται κομβικός για την μελλοντική ροή του καυσίμου και στον Nabucco.

Αλλά Πούτιν και Στανίσεφ τα είπαν μια μέρα κατά την οποία η σκληρή «Πράβντα» δημοσίευσε άρθρο περί … περίεργων παιχνιδιών που παίζει η Βουλγαρία απέναντι στην Ρωσία, με αφορμή και τις πωλήσεις όπλων της γειτονικής μας χώρας προς την Γεωργία…Όλα τα …πυρομαχικά στο τραπέζι, δηλαδή! Μια εβδομάδα, δε, νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε «πεταχτεί» στην Άγκυρα για να τα πει με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Μπαμπακάν.

Βλέπετε, η Τουρκία κάνει κάθε χρόνο 40 δισ. δολάρια εμπορικές συναλλαγές με τους Ρώσους ενώ δέχεται και 2,5 εκατομμύρια τουρίστες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ειπώθηκε στην Άγκυρα, αλλά η ελληνική διπλωματία προς ώρας δεν εισπράττει ότι Τούρκοι και Ρώσοι τα έχουν βρει λ.χ. για να περάσει προς την Ευρώπη – και προς εμάς – ρωσικό αέριο μέσω του υφιστάμενου αγωγού Blue Stream που έχει μεγάλη διαθέσιμη χωρητικότητα. Λέτε οι γείτονες να επιμένουν στον ρόλο των μεταπωλητών και όχι των απλών διαμετακομιστών; Οι Αμερικανοί, πάντως, τους το έχουν ξεκόψει και για τις νέες ποσότητες του αζέρικου αερίου προς Ελλάδα και Ιταλία.

Βιάζεται και η Ε.Ε.

 Αλλά και στο άλλο στρατόπεδο, η πίεση είναι μεγάλη. Στην ΕΤ3 προχθές το απόγευμα έκανε δηλώσεις ο εκπρόσωπος του «ενεργειακού» Επιτρόπου κ. Άντρις Πίμπαλγκς, ο κ.Φεράν Ταραντέλα, κατά τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει μέτρα για να επιταχύνει την έναρξη κατασκευής του Nabucco. Μέχρι το τέλος του έτους η Κομισιόν θα έχει στείλει εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο σε Τουρκία και Γεωργία, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ζητήματα σχετικά με την κατασκευή του μήκους 3.300 χιλιομέτρων αγωγού που επιδιώκεται να ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.

Παράλληλα, οι Ιρανοί, που σχετικά πρόσφατα συνήψαν συμφωνία με τους Νορβηγούς της StatoilHydro για την μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, την «έπεσαν» στους Αυστριακούς για την καθυστέρηση στο project του Nabucco! Πρακτορείο του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε δηλώσεις του Ιρανού υπουργού πετρελαίου κ. Gholam-Hossein Nozari με τις οποίες καλείτο η αυστριακή OMV να … τελειώνει επιτέλους με τις συμφωνίες για το έργο, ώστε αυτό να πάρει μπροστά! «Έχουμε υπογράψει περισσότερα συμβόλαια για πώληση αερίου παρά ποτέ και δεν θα περιμένουμε για πάντα!» είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Υπ΄όψιν ότι στον Nabucco παίρνουν μέρος η γερμανική RWE καθώς και η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία αλλά και η Βουλγαρία, άρα φαντάζεστε τι άλλο μπορεί να είπε ο Πούτιν στον Στανίσεφ προχτές στην Μαύρη Θάλασσα! Όπως φαντάζεστε τι περίπου είχε πει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Ντέιβιντ Σπέκχαρντ στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, λίγο πριν ο τελευταίος πετάξει, προ δεκαημέρου, για το μακρινό Μπακού του Αζερμπαίτζάν, χώρα – δορυφόρο των ΗΠΑ στην Κασπία.

Μόνο αζέρικο, για την ώρα…

Αλλά, εδώ που τα λέμε, οι ΗΠΑ σε αυτήν την φάση δεν πρέπει να ανησυχούν για εμάς! Καιγόμαστε για αέριο και, όπως είπαμε, οι Ρώσοι δεν δείχνουν να τα έχουν βρει με τους Τούρκους για να μας δώσουν πρόσθετες ποσότητες μέσω του Blue Stream. Πολύ δε περισσότερο, δεν θέλουν να αναβαθμίσουν μεταφορικούς αγωγούς που περνούν από την Ουκρανία για να μας δώσουν αέριο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το δε υπουργείο Ανάπτυξης βλεπει με αρκετή επιφυλακτικότητα την πρόταση της StatoilHydro και της ελβετικής EGL για να φέρουν αέριο προς την Ιταλία μέσω του σχεδιαζόμενου αγωγού TAP. Οι Νορβηγοί έχουν εξασφαλισμένα αποθέματα από το Αζερμπαϊτζάν, στο κοίτασμα Σακ Ντενίζ 2 από το 2013-2014 και μετά, αλλά επειδή μεγάλο μέρος του αζέρικου αερίου θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία, θα μπορούσαν να μας στείλουν αέριο και από το Ιράν. Κι αυτό η Ουάσινγκτον ούτε θα ήθελε να το ακούσει…