Δεν θα συμμετέχει σε συμβατικές εκδόσεις ομολόγων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανακοίνωσε η BNP Paribas SA, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγαλώνει τη λίστα των περιορισμών που επιβάλλει στους πελάτες της στον τομέα των ορυκτών καυσίμων

Η BNP απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Friends of the Earth-France, που εδρεύει στο Παρίσι, οι οποίες υποβλήθηκαν πριν από την ετήσια γενική συνέλευσή της, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η τράπεζα έχει στο παρελθόν επιβάλει απαγόρευση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τη χρηματοδότηση εταιρειών που ειδικεύονται στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου.

«Όσον αφορά τα ομόλογα», η BNP δήλωσε ότι απέχει από τη «συμμετοχή σε συμβατικές εκδόσεις ομολόγων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την έγγραφη απάντησή της και αυτό ισχύει από τα μέσα Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.

Ο μεγαλύτερος ανάδοχος πράσινων ομολόγων

Η BNP έχει περιορίσει σταδιακά την πρόσβαση των πελατών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χρηματοδότηση, καθώς η τράπεζα αντιμετωπίζει ολοένα και αυστηρότερους κανονισμούς ESG, καθώς και μια αγωγή που ασκήθηκε από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για το κλίμα πέρυσι. Ταυτόχρονα, η BNP συνέχισε να εντείνει την παρουσία της στην πράσινη χρηματοδότηση και είναι πλέον ο μεγαλύτερος ανάδοχος πράσινων ομολόγων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Επιπλέον η  BNP απάντησε ότι «μειώνει σταδιακά το μερίδιο των γενικών πιστώσεων που χορηγούνται σε μεγάλες ολοκληρωμένες ενεργειακές εταιρείες, που αποδίδονται στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων».

Η μη κερδοσκοπική Reclaim Finance, με έδρα το Παρίσι, δήλωσε ότι χαιρετίζει την κίνηση αυτή. «Ο μετασχηματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη» στην BNP «την κάνει να ξεχωρίζει από άλλες διεθνείς τράπεζες», τόνισε η Lucie Pinson, διευθύντρια της Reclaim Finance, σε σχόλιο που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Παρόλα αυτά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός σημειώνει ότι η τράπεζα «έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή σε άλλους τύπους χρηματοδότησης, όπως τα δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην επέκταση των ορυκτών καυσίμων»  που σημαίνει ότι «έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της για το κλίμα».

(από ot.gr)