Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προωθήσει νόμο που θα εξαιρεί σχεδόν ολοκληρωτικά τον βιομηχανικό τομέα από τους νέους κανόνες, που υποχρεώνουν τις εταιρείες να πληρώνουν για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν, απειλεί να υπονομεύσει ένα από τα βασικά δόγματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κλιματικές αλλαγές προειδοποίησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να προωθήσει νόμο που θα εξαιρεί σχεδόν ολοκληρωτικά τον βιομηχανικό τομέα από τους νέους κανόνες, που υποχρεώνουν τις εταιρείες να πληρώνουν για το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουν, απειλεί να υπονομεύσει ένα από τα βασικά δόγματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κλιματικές αλλαγές προειδοποίησαν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η απόφαση συνιστά νίκη για τη γερμανική βιομηχανία που φοβήθηκε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα τους στοίχιζε πολλά δισεκατομμυρίων ευρώ και θα περιόριζε τη δυνατότητά τους να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις σε διεθνές επίπεδο.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, προειδοποίησε προσφάτως, πως αν και υποστηρίζει την ανάγκη να ανασχεθούν οι κλιματικές αλλαγές, δεν μπορεί να υποστηρίξει την αποδόμηση των  θέσεων εργασίας στη χώρα της αν εφαρμόσει μια ανεπαρκή πολιτική για το κλίμα

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως η κίνηση ανοίγει την πόρτα σε μια σειρά αντιρρήσεων που θα εγείρουν και άλλες χώρες που αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τις βιομηχανίες-κλειδιά τους στη διάρκεια της επόμενης φάσης εφαρμογής του σχεδίου της ΕΕ για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Υπάρχουν πολλές χώρες που επιθυμούν να προστατεύσουν τις δικές τους βιομηχανίες χωρίς να διαθέτουν τα αναγκαία οικονομικά επιχειρήματα», δήλωσε ο Γιόρις ντεν Μπλάνκεν, κορυφαίο στέλεχος στην  Greenpeace.

Η βιομηχανική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ψήφισε, την προηγούμενη εβδομάδα, υπέρ της αντικατάστασης της υφιστάμενης ελεύθερης κατανομής των δικαιωμάτων εμπορίας διοξειδίου του άνθρακα, με μια υποχρεωτική σειρά δημοπρασιών, που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του 2013 και του 2020, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% από τα επίπεδα του 1990.

Οι προτάσεις είναι πιθανό να τεθούν προς έγκριση στη διάρκεια ψηφοφορίας από την ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, έως τα τέλη του έτους, ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τους αρχηγούς των χωρών-μελών της ΕΕ.    

Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι η μόνη που επιζητεί να εφαρμόσει μέτρα εξαίρεσης. Η Πολωνία ανησυχεί ότι η δημοπράτηση των δικαιωμάτων εμπορίας θα επηρεάσει δυσμενώς τις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ η Ιταλία επιθυμεί να καθιερώσει το μέτρο της ελεύθερης κατανομής των εν λόγω δικαιωμάτων για ορισμένους βιομηχανικούς τομείς. 

Ύστερα από πολύμηνες εσωτερικές διεργασίες, η Γερμανία αποδέχτηκε πως από το 2013, οι εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κατασκευάζουν νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού, θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία των δημοπρατήσεων.   

Ωστόσο, επειδή αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση επιμένει πως οι εταιρείες βαρέως εντάσεως ενέργειας, όπως είναι οι βιομηχανίες παραγωγής αλουμινίου, πρέπει να αποζημιωθούν με την παραχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Γερμανία θα πιέσει, ακόμη, να της παραχωρηθεί το δικαίωμα να εξαιρέσει τους μεγάλους βιομηχανικούς ρυπαντές, όπως είναι οι χαλυβουργίες, οι οποίες χρησιμοποιούν την πιο προηγμένη τεχνολογία περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η γερμανική κυβέρνηση δικαιολόγησε τη στάση της στο θέμα υποστηρίζοντας πως υπάρχει κίνδυνος οι εταιρείες που εκπέμπουν μεγάλο όγκο διοξειδίου του άνθρακα να επιλέξουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπου θα είναι ελεύθερες να ρυπαίνουν το περιβάλλον.

«Όσο οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα διέπονται από αυστηρούς κανόνες προστασίας του κλίματος από τους ανταγωνιστές τους, όπως είναι ηοι κινεζικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιδιώκουμε την καθιέρωση ειδικών κανόνων», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Σίγκμαρ Γκαμπριέλ, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας.

(Financial Times, 23/09/ 2008)