Η EDF Αποκτά το Πολυπόθητο Εισιτήριο για την Είσοδό της στην Βρετανική Αγορά Πυρηνικής Ενέργειας με την Απόκτηση της British Energy

Η EDF Αποκτά το Πολυπόθητο Εισιτήριο για την Είσοδό της στην Βρετανική Αγορά Πυρηνικής Ενέργειας με την Απόκτηση της British Energy
Του Ed Crook
Πεμ, 25 Σεπτεμβρίου 2008 - 10:19
Η EDF αποκτά, σήμερα, τον πρώτο ρόλο στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Βρετανία, μετά τη συμφωνία της να εξαγοράσει, αντί 12,4 δισ. στερλινών (15,7 δισ. ευρώ) την British Energy. Η EDF έχει υπογράψει, ακόμη, μνημόνιο συνεργασίας για την Centrica, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Gas, για να αποκτήσει μερίδιο μετοχών ύψους 25% στην British Energy, αν και το deal είναι ενδεχόμενο να μην υπογραφεί στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Η EDF αποκτά, σήμερα, τον πρώτο ρόλο στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Βρετανία, μετά τη συμφωνία της να εξαγοράσει, αντί 12,4 δισ. στερλινών (15,7 δισ. ευρώ) την British Energy.

Η EDF έχει υπογράψει, ακόμη, μνημόνιο συνεργασίας για την Centrica, την ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Gas, για να αποκτήσει μερίδιο μετοχών ύψους 25% στην British Energy, αν και το deal είναι ενδεχόμενο να μην υπογραφεί στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Η εξαγορά της Βritish Energy,  που ανακοινώθηκε το πρωί στη διάρκεια συνέντευξής τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, είναι η μεγαλύτερη επέκταση δραστηριοτήτων της γαλλικής επιχείρησης στο εξωτερικό. Με τη συμφωνία θα περάσουν στον έλεγχο της EDF σχεδόν το σύνολο των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Βρετανία καθώς και καλύτερες τοποθεσίες για την κατασκευή ακόμη περισσότερων, δίνοντάς της δεσπόζουσα θέση εν όψει της σχεδιαζόμενης ανάνηψης της βρετανικής πυρηνικής βιομηχανίας. Ελπίζει να έχει κατασκευάσει, τουλάχιστον, άλλα τέσσερα ατομικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού έως τα τέλη του 2017.

Ωστόσο, ο γαλλικός όμιλος ενέργειας έχει, ακόμη, συμφωνήσει να πουλήσει ορισμένες εκτάσεις γης που ανήκουν στην British Energy και βρίσκονται στην περιοχή του Μπράντγουελ, στην κομητεία του Έσεξ  και πιθανώς, στην περιοχή του Ντάνγκενες στην κομητεία του Κεντ ή στο Χέισαμ του Λανκανσάιρ, σε άλλες εταιρείες όπως είναι οι γερμανικές Eon και RWE, οι οποίες επιθυμούν να κατασκευάσουν πυρηνικούς αντιδραστήρες .

Η EDF κατάφερε να πετύχει τη συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο της British Energy όταν αύξησε το ύψος της προσφοράς που οι Βρετανοί είχαν απορρίψει, χαρακτηρίζοντάς την χαμηλή, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Η νέα προσφορά ανέρχεται σε 774 πένες ανά μετοχή, δηλαδή, ποσοστό κατά 9% υψηλότερο της αντίστοιχης, τον Ιούλιο. 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία ελέγχει το 35% των μετοχών της British Energy, είχε διατυπώσει από μακρόν την υποστήριξή της προσφορά που είχε καταθέσει η EDF καθώς τη θεωρούσε ως την πιο πιθανή να προσφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

Όπως προβλέπουν οι όροι της συμφωνίας που υπογράφηκε με την Centrica, η  EDF θα πουλήσει στον βρετανικό όμιλο το 25% του μετοχικού μεριδίου της στην British Energy αντί ποσού ύψους 3,1 δισ. στερλινών, δηλαδή, το 25% του οικονομικού τιμήματος που καταβάλει για την εξαγορά του συνόλου της εταιρείας, ενώ συμφώνησε, επίσης, να προμηθεύει την Centrica με το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της British Energy. Η Centrica θα διατηρήσει το δικαίωμα να αποκτήσει ακόμη ένα 25% των μετοχών της EDF στις μελλοντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει για την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Βρετανία.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις η EDF αγοράσει την British Energy, αν και θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως ότου δοθεί το πράσινο φως από μια σειρά εποπτικών αρχών, κυρίως, όμως από τις αρμόδιες αρχές εποπτείας του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Financial Times, 24/09/2008)