Απαισιόδοξος για τα θέματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος εμφανίστηκε ο Σωκράτης Φάμελλος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, κατά την ομιλία του στο 9ο Ενεργειακό Συμπόσιο της HAEE, ο οποίος είπε ότι η ενεργειακή πολιτική συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα της ενέργειας, της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας, άρα έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της χώρας. Τόνισε όμως πως η ενεργειακή πολιτική πρέπει να δώσει απαντήσεις και στο θέμα του κλιματικού κινδύνου και της επιβίωσης του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων και σήμανε καμπανάκι κινδύνου, επειδή όπως υποστήριξε, τα πρόσφατα στοιχεία

του ΟΗΕ και του επιστημονικού κόσμου, «δείχνουν την απόσταση μεταξύ λόγων και έργων ως προς το αποτέλεσμα».  

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ευθύνες της Ευρώπης. «Η ουκρανική κρίση απέδειξε την ενεργειακή χρεοκοπία της Ευρώπης η οποία δεν είχε προβλέψει, ούτε σε πολιτικό ούτε και σε επιστημονικό επίπεδο, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και της αυτονομίας, στο βαθμό που θα ήταν δυνατή, και γι’ αυτό χρεοκοπήσαμε», είπε χαρακτηριστικά.  

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία άφησε αιχμές για το γεγονός ότι οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν εκτεταμένα στο κατά πόσο είναι γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου, όταν η συζήτηση αφορά στον κλιματικό κίνδυνο και την απανθρακοποίηση.  

Έκανε ακόμη λόγο για τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά στην έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια, γεγονός που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι υπήρχε αισχροκέρδεια κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης την οποία, τόνισε, δεν μπόρεσε κανένας να αντιμετωπίσει.  

Ο κ. Φάμελλος πήγε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα, όταν υποστήριξε πως όλα τα παραπάνω έγιναν αφορμή να παρατηρηθεί μικρή καθυστέρηση και υποχώρηση στα θέματα της Πράσινης Συμφωνίας και μίλησε για τη συζήτηση που διεξάγεται, εσχάτως, για μείωση της φιλοδοξίας για το 2040 και για το «πλήγμα που κινδυνεύει να δεχτεί η ευρωπαϊκή οικονομία».  

Όπως είπε, θεωρεί αυτή τη συζήτηση υποκριτική ότι αποτελεί πρόσχημα για άλλες πολιτικές και υποστήριξε πως για τον ίδιο, το πράσινο τεχνολογικό θαύμα της Ευρώπης αρχίζει «να θαμπώνει».  

Ανέφερε ακόμη ότι η εξάρτηση από το ρωσικό ή το αμερικανικό αέριο δεν παύει να είναι ανθρακική εξάρτηση και τόνισε πως έχουμε λανθασμένο σχεδιασμό για την αγορά ενέργειας και επεσήμανε το γεγονός ότι αγορές χωρίς ρυθμιστικά εργαλεία που άλλες χώρες έχουν, όπως την πρόληψη των υπερκερδών, απευθυνλομενος στον Πρόεδρο της ΡΑΕΕΥ.  

«Στην Ευρώπη έχουμε  μια αγορά που αφορά στους εμπόρους και όχι στους καταναλωτές και δυστυχώς έχουμε πολιτικές που προστατεύουν τα ολιγοπώλια. Άρα δεν έχουμε πλουραλιστικές αγορές και επειδή η Ελλάδα είναι μια απομονωμένη αγορά, όπως και η Κύπρος, έχει μεγαλύτερο πρόβλημα και παρουσιάζει στρεβλώσεις».  

Υποστήριξε, επίσης, ότι παρά τη συγκυρία των τελευταίων εβδομάδων που έχει φέρει τις χονδρεμπορικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκλιση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών, διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική αγορά επόμενης ημέρας ήταν η 4η πιο ακριβή στην Ευρώπη, για το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και εάν πέφτουν οι τιμές στην προημερησία αγορά, αυτή η μείωση δεν έχει μετακυλιστεί στους καταναλωτές. 

Αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο θέμα των επιδοτήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και στο γεγονός ότι ύστερα από 22 μήνες, δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη, τα υπερκέρδη της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.  

Ο κ. Φάμελλος μίλησε, τέλος, για «παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας που συνεχίζονται» και για το φαινόμενο των περικοπών πράσινης ενέργειας και τόνισε ότι εξαιτίας αυτής της πρακτικής, οι επενδύσεις στην ενέργεια πετάγονται στην θάλασσα! «Ενώ η Ενεργειακή Μετάβαση προβλέπει για όλους, εν τούτοις βλέπουμε ότι ο λογαριασμός αυξάνεται για τους καταναλωτές», κατέληξε.  

Δαγούμας-Γκάλι: Τί είπαν

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ακόμη ο Δρ. Αθ. Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι η χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. ύστερα από δεκαετίες, χάρη στο αυξημένο μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα.  

Ανέδειξε επίσης τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα από τη μαζική διείσδυση πράσινων έργων στη χώρα μας, ενώ είπε πως η ΡΑΑΕΥ καλείται να διαχειριστεί ως ρυθμιστής, την εθνική ενεργειακή πολιτική η οποία εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες με βάση το ΕΣΕΚ.  

Την εξοικονόμηση ενέργειας, τον εξηλεκτρισμό της παραγωγής και τομέων της οικονομίας καθώς και τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο.  

Επίσης, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι έδωσε το δικό της στίγμα για την πορεία της ευρωπαϊκής και ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη δαπανά πολλά χρήματα και όχι με το βέλτιστο τρόπο σε ότι αφορά στην ενεργειακή μετάβαση. 

Μίλησε ακόμη για την ανθεκτικότητα που επέδειξε η αγορά φυσικού αερίου κατά την κρίση, ιδίως εν μέσω ενός εχθρικού κλίματος για το ορυκτό καύσιμο αλλά και εν μέσω έντονης πολιτικοποίησης των θεμάτων ενέργειας. Σήμερα, τόνισε, ο τομέας συνεχίζει να αποδεικνύει ότι προσαρμόζεται τάχιστα, ενώ ανέφερε ότι απορροφήθηκε  το μεγαλύτερο μέρος της μεταβλητότητας.

Η κα Γκάλι, αναφέρθηκε, και στην ελληνική ενεργειακή πολιτική και υπογράμμισε ότι υπάρχει ανησυχία «για ορισμένα σήματα που είναι δογματικά και σε κάθε περίπτωση προσφέρουμε τη συμβολή μας. Το σύστημα δεν θα επιβιώσει στις επόμενες δεκαετίες δίχως σημαντική συνεισφορά της παραγωγής με αέριο». 

Τέλος, σε περιφερειακό επίπεδο, η CEO του ΔΕΣΦΑ επεσήμανε ότι στην ΝΑ Ευρώπη δεσπόζει ακόμη ένας προμηθευτής και τόνισε ότι για αυτό το λόγο η αγορά αναζητά εναλλακτικές πηγές. «Πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές, γρήγοροι και αποδοτικοί», κατέληξε.