Τρίτη ημέρα απωλειών για το πετρέλαιο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για υπερπροσφορά πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή. Το μπρεντ διατήρησε τις απώλειες κοντά στα 82 δολάρια έπειτα από πτώση 1,9% την Πέμπτη, ενώ το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύεται κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, με αμφότερα να οδεύουν προς μηνιαία πτώση. Το prompt time spread για το Brent εξασθένησε σε μια πτωτική κίνηση contango* για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας υπερπροσφορά.

Το πετρέλαιο αναμένεται να κλείσει την εβδομάδα με μικρή μεταβολή, αφού έχει επηρεαστεί από ανοδικές κινητήριες δυνάμεις - συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα - και πτωτικές διαθέσεις από τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές και τα μηνύματα για επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης, αναφέρει το Bloomberg.

Η πτώση αυτού του μήνα έχει μειώσει το κέρδος του Brent σε λιγότερο από 10% φέτος και ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να παρατείνει τις περικοπές παραγωγής, με την πιθανότητα ορισμένοι περιορισμοί να διαρκέσουν έως το 2025.

«Ένας σημαντικός οδηγός για τις τιμές του πετρελαίου στο μέλλον θα περιστραφεί γύρω από την επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG Asia Pte. «Οποιεσδήποτε περαιτέρω περικοπές μπορεί να είναι απίθανες και θα θεωρηθούν ως τεράστια έκπληξη».

Το καρτέλ επανεξετάζει επίσης τα επίπεδα παραγωγικής ικανότητας των μελών του. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Αλγερία είναι μεταξύ των χωρών των οποίων η δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερο το επόμενο έτος είναι υπό εξέταση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Οι έμποροι θα αναζητήσουν επίσης περαιτέρω ενδείξεις ότι η κατανάλωση αυξάνεται στις ΗΠΑ κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης. Η ζήτηση βενζίνης σημειώνει ανάκαμψη, ενώ τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιανουάριο, όπως έδειξαν την Πέμπτη τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

 

*Οταν η προθεσμιακή τιμή ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη άμεση τιμή του συμβολαίου κατά τη λήξη.