Δηλητηριώδη βέλη κατά της Ελλάδας για τις υψηλές τιμές των καυσίμων στη χώρα μας εκτοξεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν επιβεβαιώνει με απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Κ.Μποτόπουλο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των 27 χωρών της ΕΕ όσον αφορά την τιμή της βενζίνης.

Δηλητηριώδη βέλη κατά της Ελλάδας για τις υψηλές τιμές των καυσίμων στη χώρα μας εκτοξεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν επιβεβαιώνει με απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Κ.Μποτόπουλο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των 27 χωρών της ΕΕ όσον αφορά την τιμή της βενζίνης. Σύμφωνα με την απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας Αντρες Πίμπαλγκς, ως τα τέλη του 2008 θα ληφθεί η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κύκλωμα εμπορίας και δια νομής καυσίμων στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσημης προειδοποιητικής επιστολής που διαβιβάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2008.

Οπως επισημαίνεται στην απάντηση του επιτρόπου, «οι τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται δυσμενώς από ατέλειες της τοπικής αγοράς και συμπεριφορά νόθευσης του ανταγωνισμού.Ως εκ τούτου η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και αντιμετωπίζει δυναμικά όσες αδυναμίες παρουσιάζονται», εννοώντας ότι το κλειστό κύκλωμα διακίνησης με τα βυτιοφόρα, αλλά και η κατάσταση στον χώρο των πρατηριούχων ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.

Στην περίπτωση της Ελλάδας για τα κυκλώματα διανομής καυσίμων, η Επιτροπή κίνησε προσφάτως διαδικασία παράβασης κατά της χώρας μας αναφορικά με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας για τη μεταφορά εμπορευμάτων και ειδικότερα τη μεταφορά πετρελαιοειδών, οι οποίες δεν είναι συμβατές με το άρθρο 43 της Συνθήκης ΕΚ για το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης.

(Από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 26/09/2008)