Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά έπειτα από εβδομαδιαία πτώση, με την αγορά να απορροφά ακόμη την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αποκαταστήσει την προσφορά, καθώς οι έμποροι προσβλέπουν σε μια σειρά από βιομηχανικές εκθέσεις και την απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Το Brent διαπραγματευόταν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε 2,5% την περασμένη εβδομάδα. Το West Texas Intermediate βρισκόταν κοντά στα 76 δολάρια.

Οι έμποροι θα παρακολουθούν τις μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι οποίες αναμένεται να υποβληθούν την Τρίτη και την Τετάρτη και θα ρίξουν φως στα στοιχεία του τομέα. Η Fed δημοσιεύει επίσης την απόφασή της για τα επιτόκια στα μέσα της εβδομάδας. Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχουν δει την αγορά να μειώνει τα στοιχήματα ότι η Fed πλησιάζει την πολυαναμενόμενη στροφή της προς τη μείωση του κόστους δανεισμού.

«Οι επενδυτές που αντέδρασαν υπερβολικά στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα προσπαθούν να κατανοήσουν την πιθανότητα ότι τα πρόσθετα βαρέλια μπορεί να μην καταλήξουν να εισέλθουν στις παγκόσμιες προμήθειες», δήλωσε η Priyanka Sachdeva, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή Phillip Nova Pte. Παρόλα αυτά, οι μακροοικονομικές προοπτικές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των εμπόρων, με αυξανόμενες ανησυχίες ότι τα επιτόκια της Fed θα παραμείνουν υψηλά, δήλωσε η ίδια.

Αφού η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για την ανατροπή των περικοπών στην παραγωγή προκάλεσε πτώση των τιμών, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η αύξηση της προσφοράς ήταν πάντα προσωρινή και θα μπορούσε να διακοπεί.

Το αργό σημειώνει πτώση από τις αρχές Απριλίου λόγω των προοπτικών εξασθένησης της ζήτησης, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να μειώνουν τις καθαρές θέσεις αγοράς στο Brent κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε στοιχεία που ανάγονται στο 2011, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις να είναι οι λιγότερο ανοδικές εδώ και μια δεκαετία. Οι καθαρές θέσεις αγοράς για το αμερικανικό δείκτη αναφοράς WTI επίσης υποχώρησαν.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν σημεία αντίστασης σε ορισμένες αγορές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων αεροσκαφών, όπου η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών στα προ-Covid επίπεδα ωθεί την ανάκαμψη.

Η γεωπολιτική παρέμεινε στο επίκεντρο. Οι εντάσεις υποβόσκουν στη Μέση Ανατολή μετά την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων από το Ισραήλ σε μια επιχείρηση στη Γάζα, στο πλαίσιο μιας επίθεσης που σκότωσε περισσότερους από 200 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς. Και στην Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο όγκος συναλλαγών είναι πιθανό να είναι ισχνός λόγω αργίας στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.