Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού LNG, δήλωσαν έξι διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico, καθώς η Γερμανία μπλόκαρε τη συμφωνία

Οι συνομιλίες έλαβαν χώρα την Παρασκευή 14 Ιουνίου, παραμονή της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για την Ουκρανία που ξεκινά σήμερα στην Ελβετία και είχαν στόχο την απαγόρευση των επανεξαγωγών ρωσικού LNG από τα λιμάνια των κρατών μελών της ΕΕ και της χρηματοδότησης των τερματικών σταθμών LNG σε Αρκτική και Βαλτική.

"Κάποτε λέγαμε ότι για όλα φταίει η Ουγγαρία — αλλά τώρα τη συμφωνία μπλόκαρε η Γερμανία", ανέφερε ένας διπλωμάτης, με γνώση των συζητήσεων για το νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων, αναφερόμενος στα βέτο που είχε κατ΄ επανάληψη προβάλει η Ουγγαρία σε προηγούμενα πακέτα κυρώσεων.

Το Βέλγιο — το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο — αναγκάστηκε να διαχωρίσει τις συνομιλίες για το πακέτο σε δύο ξεχωριστές συζητήσεις, λόγω της γερμανικής αντίθεσης στις νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Το γερμανικό βέτο καταγράφηκε η στιγμή που οι ηγέτες της G7 διεξήγαγαν συνομιλίες στην Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.  Οι κυρώσεις στο τραπέζι επρόκειτο να αποτελέσουν το 14ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Βερολίνο ανησυχεί για τη διεύρυνση ενός μέτρου που θα υποχρεώσει τις εταιρείες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους δεν θα μπορούν να πουλήσουν στη Ρωσία προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Έως πρότινος η λεγόμενη ρήτρα "μη Ρωσίας" αφορούσε μόνο τα πυροβόλα όπλα, το στρατιωτικό εξοπλισμό και τα προϊόντα διπλής χρήσης — τα οποία μπορούν δηλαδή  να έχουν τόσο στρατιωτική όσο και πολιτική εφαρμογή. Η Γερμανία ανησυχεί ότι οι μικρές της επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξαγωγές στη Ρωσία θα έχουν μείζον πρόβλημα αν η απαγόρευση επεκταθεί σε μη στρατιωτικά προϊόντα, όπως τα χημικά ή τα μηχανήματα για την κατεργασία μετάλλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με τη γερμανική καγκελαρία προκειμένου να πείσει το Βερολίνο να άρει το βέτο, σύμφωνα με έναν από τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Η αναστολή των συζητήσεων έρχεται ως αποτέλεσμα μιας ρήξης στον τρικομματικό, κεντροαριστερό συνασπισμό του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δεν ήταν ακόμη σε θέση να δηλώσει εάν το Βερολίνο θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων, αν και η ίδια σε συνέντευξη Τύπου, είχε ζητήσει ανοιχτά περισσότερες κυρώσεις στη Λευκορωσία.

"Πρέπει να αναλάβουμε ισχυρότερη δράση κατά της παράκαμψης των κυρώσεων που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες", δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, καθώς που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων το οποίο υποστηρίζει την ενίσχυση των κυρώσεων. "Και αυτό ισχύει πάνω από όλα για τη Λευκορωσία".

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξέφρασε την ανησυχία του για ότι η αποτυχία έγκρισης νέων κυρώσεων θα βλάψει τις προσπάθειες της Γερμανίας να κερδίσει ξανά την ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη μετά από χρόνια υπεράσπισης των φιλικών προς τη Ρωσία πολιτικών της.

(από capital.gr)