Volvo: Το EX30 θα μπορούσε να εξαχθεί από το Βέλγιο στις ΗΠΑ για να αποφύγει τους νέους δασμούς EV

Volvo: Το EX30 θα μπορούσε να εξαχθεί από το Βέλγιο στις ΗΠΑ για να αποφύγει τους νέους δασμούς EV
energia.gr
Τρι, 18 Ιουνίου 2024 - 13:47

Με νέους δασμούς που εισήχθησαν στα EV που κατασκευάζονται στην Κίνα, η Volvo επικρίνει την απόφαση της ΕΕ, λέγοντας ότι θα βλάψει μόνο τους αγοραστές. Η Volvo πρότεινε ότι το EX30 με προορισμό τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προέρχεται από το Βέλγιο, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τους νέους δασμούς. Η Volvo ξεκίνησε να κατασκευάζει το νέο της EV χαμηλού κόστους, το EX30, στο Zhangjiakou της Κίνας

το περασμένο φθινόπωρο. Με τιμή εκκίνησης γύρω στα 38.500 $ (36.000 ευρώ), το EX30 της Volvo έχει ήδη ξεκινήσει καλά.

Το EX30 είναι «ένα από τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη» τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του στην αγορά, σύμφωνα με τον Björn Annwall, επικεφαλής εμπορικό διευθυντή και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo Cars. Η Volvo πούλησε 14.500 EX30 τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, πλησιάζοντας το EX40 στα 17.400.

Η Volvo, που ως γνωστόν ανήκει στην κινεζική Zhejiang Geely, επικρίνει τους προγραμματισμένους δασμούς της ΕΕ στις εξαγωγές EV από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε σχέδια για επιβολή πρόσθετων δασμών στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα έως και 38,1% την περασμένη εβδομάδα. Η Geely ήταν στη λίστα με πρόσθετο τιμολόγιο 20%.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Bjorn Annwall, δήλωσε στο Automotive News Europe Congress στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία υποστηρίζει το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο. «Οτιδήποτε εμποδίζει σε αυτό δεν είναι καλό».

Η Volvo υπαινίσσεται ότι το EX30 θα μπορούσε να προέρχεται από την ΕΕ εν μέσω νέων δασμών
Στο τέλος, ο πελάτης θα πληρώσει, εξήγησε ο Annwall. Η Volvo σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή EX30 στη Γάνδη του Βελγίου, αλλά όχι μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με την Annwall, το EX30 θα μπορούσε να εξαχθεί από το Βέλγιο στις ΗΠΑ. Τα σχόλια έρχονται αφότου οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έως και 100% τον περασμένο μήνα.

Η Volvo ετοιμάζεται να λανσάρει το EX30 σε περισσότερες από 90 χώρες μέχρι το τέλος του 2024. Στις ΗΠΑ, το Volvo EX30 του 2025 ξεκινά από 34.950 $, καθιστώντας το ένα από τα πιο προσιτά EV της αγοράς. Διαθέτει επίσης αυτονομία έως και 275 μίλια.

Παρά το χαμηλό κόστος του, το EX30 έρχεται φορτωμένο με τα χαρακτηριστικά τεχνολογίας και ασφάλειας που αναμένονται από τη Volvo. Το EX30 της Volvo περιλαμβάνει ενσωματωμένη Google, με Apple CarPlay.

Το EX30 προσφέρεται σε δύο κινητήρες: ένα εκτεταμένο εύρος μονοκινητήρων και ένα διπλό κινητήρα απόδοσης.

Η Volvo τηρεί τη δέσμευσή της να γίνει πλήρως ηλεκτρική μέχρι το 2030, παρά το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές αποσύρονται από τα σχέδια για EV, επικαλούμενη «πιο αργή από την αναμενόμενη» ζήτηση.

Η Annwall είπε ότι οι premium μάρκες, όπως η Volvo, θα έχουν ευκολότερο χρόνο να αυξήσουν τις πωλήσεις EV, επειδή μπορούν να επιτύχουν την ισοτιμία τιμών με τα αντίστοιχα μοντέλα ICE νωρίτερα. Η Volvo σχεδιάζει να φτάσει σε αυτό «πολύ πριν το 2030», είπε ο Annwall.