Τέλος στις Συνομιλίες Βερολίνου - TenneT για την πώληση δικτύου λόγω Δημοσιονομικών Περιορισμών

Τέλος στις Συνομιλίες Βερολίνου - TenneT για την πώληση δικτύου λόγω Δημοσιονομικών Περιορισμών
energia.gr
Πεμ, 20 Ιουνίου 2024 - 12:32

Μια κρατική ολλανδική εταιρεία που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες για την πώληση των γερμανικών δραστηριοτήτων της στην κυβέρνηση του Βερολίνου τερματίστηκαν λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών της κυβέρνησης. Η TenneT, ένας από τους τέσσερις διαχειριστές δικτύων μεταφοράς στη Γερμανία, ανακοίνωσε

τα σχέδια για τις συνομιλίες τον Φεβρουάριο του 2023. Τότε, δήλωσε ότι χρειαζόταν μια "διαρθρωτική λύση" για τις ανάγκες χρηματοδότησης της γερμανικής επιχείρησής της, καθώς το δίκτυο ενισχύεται για να διαχειριστεί τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες υπολόγισε σε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ (16,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι γραμμές μεταφοράς είναι ζωτικής σημασίας για τα σχέδια της Γερμανίας να μετατοπίσει πλήρως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το αργότερο έως το 2045. Επί του παρόντος, μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολικά πάρκα στη βόρεια Γερμανία δεν μπορεί να αποσταλεί στο νότο λόγω έλλειψης ικανότητας μεταφοράς.

Η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε τώρα τις Κάτω Χώρες ότι "δεν μπορεί να υλοποιήσει την προγραμματισμένη συναλλαγή λόγω δημοσιονομικών προκλήσεων", ανέφερε η TenneT σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Ο αμφιλεγόμενος τρικομματικός συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς διαφωνεί επί του παρόντος για το πώς θα καταρτίσει έναν προϋπολογισμό για το 2025, τηρώντας παράλληλα τους αυστηρούς αυτοεπιβαλλόμενους κανόνες της Γερμανίας για τη διόγκωση του χρέους. Το πρόβλημα αυτό ανάγκασε ήδη σε μια βιαστική, επιβεβλημένη από το δικαστήριο αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2024, με περικοπές επιδοτήσεων που προκάλεσαν διαμαρτυρίες των αγροτών.

Η TenneT, η οποία διαχειρίζεται επίσης το δίκτυο των Κάτω Χωρών, δήλωσε ότι "σκοπεύει να αξιοποιήσει τις δημόσιες ή ιδιωτικές κεφαλαιαγορές για μια λύση διαρθρωτικής χρηματοδότησης των γερμανικών δραστηριοτήτων της". Πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση "δεσμεύεται να υποστηρίξει τέτοιες εναλλακτικές λύσεις".