Ο χαλκός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από δύο μήνες - επεκτείνοντας μια διολίσθηση από το υψηλό όλων των εποχών - με τις τιμές να αντιμετωπίζουν συνεχείς πιέσεις από την ασυνήθιστα αδύναμη κινεζική ζήτηση. Το μέταλλο έχει υποχωρήσει 14% από τότε που εκτοξεύτηκε σε ρεκόρ πάνω από 11.000 δολάρια ο τόνος τον Μάιο.

Οι ήπιες συνθήκες της αγοράς στην κορυφαία καταναλωτή, την Κίνα έδωσαν στους πιο ανοδικούς επενδυτές του χαλκού έναν έλεγχο πραγματικότητας και οι τιμές συνέχισαν να μειώνονται ακόμη και εν μέσω δοκιμαστικών ενδείξεων ανάκαμψης της ζήτησης.

«Η απότομη άνοδος της τιμής του χαλκού τον Μάιο υπονόμευσε τη ζήτηση κατάντη, οδηγώντας σε υψηλότερα αποθέματα», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές της HSBC Holdings Plc, συμπεριλαμβανομένου του Howard Lau. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η περιορισμένη ζήτηση θα απελευθερωθεί σταδιακά με τη διόρθωση της τιμής από τα μέσα Ιουνίου και μετά».

Ο χαλκός υποχώρησε 0,5% στα 9.519,50 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στις 2:15 μ.μ. στη Σαγκάη, οδηγώντας σε τέταρτη ημερήσια πτώση και στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 16 Απριλίου. Το αλουμίνιο και ο ψευδάργυρος υποχώρησαν επίσης στο LME.

Τα βιομηχανικά μέταλλα είχαν πραγματοποιήσει ένα ευρύ ράλι μέχρι τα μέσα Μαΐου με τις ελπίδες για ανάκαμψη της παγκόσμιας κατανάλωσης και τα μακροπρόθεσμα στοιχήματα για τη στενότητα της προσφοράς. Ωστόσο, η αποσπασματική οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και το ασθενέστερο νόμισμα, καθώς και οι υποτονικές προοπτικές για μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος, αμβλύνουν τα κέρδη.

Οι στενές αγορές εργασίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών προστέθηκαν σε δυνητικούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, δήλωσε η διοικητής της Federal Reserve Μισέλ Μπάουμαν σε ομιλία της την Τρίτη. Επανέλαβε την άποψή της ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να παραμείνει υψηλό.

Οι αναλυτές της HSBC δήλωσαν αισιόδοξοι για τη ζήτηση χαλκού το δεύτερο εξάμηνο, δεδομένης της πιθανής δαπάνης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, καθώς και των ισχυρών προοπτικών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα και τη μεταποίηση. Τα αποθέματα στην Κίνα έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα.