Η καναδική θυγατρική της Shell ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κατασκευάσει δύο έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στον Καναδά, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητες και να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της

Η Shell Canada Products θα κατασκευάσει πρότζεκτ με την ονομασία Polaris στο Scotford του Καναδά, το οποίο θα δεσμεύει περίπου 650.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, και ένα άλλο, γνωστό ως Atlas Carbon Storage Hub, σε συνεργασία με την ATCO EnPower.

Οι τεχνολογίες που δεσμεύουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να τις διακρατήσουν από την ατμόσφαιρα έχουν κεντρικό ρόλο στις στρατηγικές απανθρακοποίησης πολλών κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών.

Η πρώτη φάση του Atlas θα παρέχει μόνιμη υπόγεια αποθήκευση για το διοξείδιο του άνθρακα που θα δεσμεύεται από το πρότζεκτ Polaris, σύμφωνα με τη Shell.


Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι και τα δύο πρότζεκτ αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους προς τα τέλη του 2028, ωστόσ δεν αποκάλυψε οικονομικές λεπτομέρειες.


Ας σημειωθεί, επίσης, ότι το συνδικάτο εργαζομένων Unifor του Καναδά νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ανακοινώσει ότι τα μέλη του στο διυλιστήριο της Shell στο Scotford υπέβαλαν αίτηση για απεργιακή ψηφοφορία αργότερα τον Ιούνιο, αφού απέρριψαν τους όρους διευθέτησης του διαμεσολαβητή σχετικά με την αποζημίωση.