Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να "κλειδώσουν" τη συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τρία ανώτατα κοινοτικά αξιώματα για την περίοδο 2024-2029

Σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση στις 18 Ιουνίου, όπου οι ηγέτες έφτασαν μεν πολύ κοντά, αλλά "σκάλωσαν" σε λεπτομέρειες, αυτή τη φορά φαίνεται ότι έχει γίνει μια σοβαρή προεργασία τις προηγούμενες ημέρες, που ανοίγει τον δρόμο για οριστικές αποφάσεις.
 
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σημερινή Σύνοδος αναμένεται να ανανεώσει για τα επόμενα πέντε χρόνια τη θητεία της σημερινής Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απερχόμενη πρόεδρος πληροί τη βασική προϋπόθεση που είχε τεθεί, δεδομένου ότι η πολιτική οικογένειά της, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Επιπλέον, υπάρχει και συμφωνία μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της Ευρωβουλής να επικυρώσουν την υποψήφιότητά της.

Για την άλλη κορυφαία θέση, αυτή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προορίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υποστηρίζεται από την πολιτική οικογένεια των Σοσιαλιστών και την ευρύτερη Αριστερά. Ο κ. Κόστα θα διαδεχθεί τον απερχόμενο Πρόεδρο Σάρλ Μισέλ. Τέλος, τη θέση της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας αναμένεται να πάρει η σημερινή πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλλας, η οποία θα διαδεχθεί τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ατύπως μέρος του σημερινού "πακέτου" με τα πρόσωπα είναι και η απερχόμενη Πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, της οποίας η θητεία θα ανανεωθεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Σημειώνεται ότι με την έναρξη της σημερινής Συνόδου οι ηγέτες θα υποδεχθούν τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ενώ θα χαιρετήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή. Στα συμπεράσματα της Συνόδου θα γίνεται επίσης αναφορά στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ, χρήματα που θα δοθούν από τα έσοδα των "παγωμένων" περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στην Ευρώπη.

(πηγή: Deutsche Welle)