ΙΕΑ: Έρχεται Νέο Μοντέλο Χρηματοδότησης για Επενδυτικές Ανάγκες 2 Τρις Δολ. σε Καθαρή Ενέργεια

ΙΕΑ: Έρχεται Νέο Μοντέλο Χρηματοδότησης για Επενδυτικές Ανάγκες 2 Τρις Δολ. σε Καθαρή Ενέργεια
energia.gr
Πεμ, 27 Ιουνίου 2024 - 15:50

Ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης βρίσκεται καθ' οδόν, και το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ανατολή”

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο κ. Φατίχ Μπιρόλ, μια παγκόσμια συμφωνία για τον τρόπο κάλυψης αυτών των αναγκών θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο κρίσιμα αποτελέσματα της προσεχούς συνόδου ττου ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο στο Μπακού. Υπενθυμίζεται ότι η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις του COP29 από τις 11 έως και τις 22 Νοεμβρίου 2024.


Ενόψει της COP29, ο ΙΕΑ και η Προεδρία της COP29 συνδιοργανώνουν έναν διάλογο υψηλού επιπέδου για την αύξηση της χρηματοδότησης για καθαρή ενέργεια, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.


«Οι ετήσιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σε αυτές τις χώρες πρέπει να εξαπλασιαστούν σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο πρακτορείο “Ανατολή” ο Φατίχ Μπιρόλ, από το Λονδίνο, όπου έλαβε χώρα, στις 24 Ιουνίου, η δεύτερη φάση του διαλόγου. Σε αυτή συμμετείχαν αναπτυξιακές και κατασκευαστικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, της International Finance Corporation, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα.


«Όλοι εργαζόμαστε τώρα από κοινού για να καταλήξουμε σε ένα μοντέλο χρηματοδότησης και θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέχρι την επόμενη συνάντησή μας που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι ο ΙΕΑ έχει ανακηρυχθεί ως ο στρατηγικός εταίρος της Προεδρίας του COP29.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΕΑ για τις ενεργειακές επενδύσεις, αυτές προβλέπεται να ξεπεράσουν παγκοσμίως τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος για πρώτη φορά, με περίπου 2 τρις δολάρια να επενδύονται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες χώρες εκτός της Κίνας αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% των συνολικών επενδύσεων σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας - οι οποίες ξεπέρασαν τα 300 δις δολάρια για πρώτη φορά – αν και σε αυτές κατοικούν περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας στην Κίνα αναμένεται να φτάσουν τα 675 δις δολάρια και ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ με 370 και 315 δις δολάρια αντίστοιχα. Οι επενδυτικές προβλέψεις δείχνουν ότι αυτές οι τρεις μεγάλες οικονομίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων επενδύσεων καθαρής ενέργειας και υπογραμμίζουν επίσης τις μεγάλες ανισορροπίες στις διεθνείς ροές κεφαλαίων.

Παράλληλα, μια νέα έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δείχνει ότι οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στην Κίνα και στις προηγμένες οικονομίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για οικονομική στήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες από προηγμένα έθνη.


Από την πλευρά του, ο Μπιρόλ θεωρεί ότι ένα από τα κύρια θέματα στη συζήτηση είναι πώς να προσδιορίσουμε τις ιστορικές και τρέχουσες ευθύνες των χωρών για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας καταμερισμός ρόλων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας, του IFC και της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Οι προτεινόμενες τρεις νέες διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της περσινής Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, γνωστής ως COP28, ήταν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πάνω από 100 χώρες για τριπλασιασμό των ΑΠΕ και διπλασιασμό των βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, δύο δεσμεύσεις που προτάθηκαν από τον ΙΕΑ κατά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν με την Προεδρία της COP28, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Birol είπε ότι απαιτείται να αναπτυχθούν παράγοντες που συμβάλουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων «τριπλασιασμού και διπλασιασμού». Οι χώρες έθεσαν βασικούς στόχους για πρώτη φορά στο Ντουμπάι πέρυσι, με στόχο να διατηρήσουν τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 C.

Ο τριπλασιασμός της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το τέλος του 2030 χαιρετίστηκε ως μία από τις σημαντικότερες σημαντικές δεσμεύσεις στη σύνοδο κορυφής της COP28. Αυτή η υπόσχεση απαιτεί παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ να φτάσει τουλάχιστον τα 11.000 GW έως το 2030.

Από κοινού με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, ο Μπιρόλ είπε ότι εργάζονται για να προτείνουν τρεις νέες παγκόσμιες δεσμεύσεις.

«Μία από αυτές θα αφορά στις μπαταρίες και το πώς θα πρέπει να αυξηθεί η παγκόσμια χωρητικότητα των μπαταριών μέχρι το 2030. Η δεύτερη αφορά τα δίκτυα και η τρίτη τη μείωση των εκπομπών μεθανίου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η δέσμευση για τις εκπομπές μεθανίου στοχεύει να φέρει κοντά χώρες όπως το Καζακστάν και το Τατζικιστάν, και άλλες στην περιοχή με επικεφαλής το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μπιρόλ προβλέπει ότι θα υπάρξουν δύο κρίσιμα αποτελέσματα από τη φετινή σύνοδο κορυφής COP29. «Ένα από αυτά είναι μια παγκόσμια συμφωνία για αυτές τις τρεις νέες δεσμεύσεις. Και το δεύτερο είναι η υιοθέτηση των νέων στόχων χρηματοδότησης και η επίτευξη συμφωνίας για το πώς θα μπορούσαν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», κατέληξε ο Τούρκος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.