Η κυβέρνηση της Νορβηγίας διόρισε την Παρασκευή μια επιτροπή, η οποία είναιο επιφορτισμένη να εξετάσει εάν η χώρα θα πρέπει να αναπτύξει την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ηλεκτρισμού. Της επιτροπής θα ηγηθεί η Kristin Halvorsen, πρώην υπουργός Οικονομικών και σήμερα διευθύντρια του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας για το Κλίμα και το Περιβάλλον του Όσλο

Η επιτροπή πρόκειται να παραδώσει την έκθεση με τα πορίσματά της έως την 1η Απριλίου 2026.

Η Νορβηγία εγκατέλειψε την ιδέα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή τη δεκαετία του 1970, αλλά τώρα την επανεξετάζε. Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη για τη σκανδιναβική χώρα, λόγω της ανάγκης για σταθερή και χωρίς εκπομπές ενέργεια που μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού καθώς και των σχεδίων ιδιωτικών εταιρειών για τη δημιουργία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε συνεργασία με ορισμένους δήμους της χώρας, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland.

Η νεοσυσταθείσα επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει, στην έκθεσή της, μια ευρεία ανασκόπηση και αξιολόγηση όλων των πτυχών της πιθανής ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας στη Νορβηγία, όπως σημειώνει η κυβέρνηση.

Σήμερα, όπως αναφέρει το Oilprice.com, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 88% της παραγωγικής ικανότητας παραγωγής ενέργειας της Νορβηγίας, με τα αιολικά πάρκα να αποτελούν άλλο ένα 11%.

Τα σχέδια της Νορβηγίας ακολουθούν μία τάση που επικρατεί σε πολλές άλλες δυτικές χώρες οι οποίες έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους απέναντι στην πυρηνική ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Από την έναρξη του πολέμου και την επιβολή διαδοχικών πακέτων δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες διαταράσσουν την ενεργειακή αγορά, η πυρηνική ενέργεια έχει κερδίσει ξανά σημαντική υποστήριξη στην Ευρώπη ως κρίσιμη πτυχή την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Πολλές χώρες της Δύσης, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Γερμανία, έχουν αναγνωρίσει ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα τους βοηθούσε να επιτύχουν τους στόχους των απόλυτα μηδενικών εκπομπών.

Η γειτονική Σουηδία, για παράδειγμα, σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2035 σε μία προσπάθεια να συνδυάσει ενεργειακή ασφάλεια και χαμηλές εκπομπές άνθρακα, με σχέδια για 10 νέους αντιδραστήρες έως το 2045. Η χώρα αναμένει αύξηση της ζήτησης ενέργειας στη βιομηχανία και τις μεταφορές τους βιομηχανικούς και μεταφορικούς τομείς της, η οποία, μάλιστα, προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2045, και η υπουργός Ενέργειας Ebba Busch χαρακτήρισε την κίνηση «αποφασιστική για την πράσινη μετάβαση, για τις σουηδικές θέσεις εργασίας και κεντρικής σημασίας για την ευημερία των πολιτών μας».