Νέα δέσμη κυρώσεων - Στη «μαύρη» λίστα δεξαμενόπλοια και φορτηγά που μεταφέρουν LNG και εξοπλισμό

Με στόχο τη μείωση εσόδων και στην ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, η Ε.Ε. ενέκρινε τη 14η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπου περιλαμβάνονται μέτρα για τη μεταφορά LNG, ενώ σε «μαύρη» λίστα μπαίνουν δεξαμενόπλοια και φορτηγά.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε για πρώτη φορά σε «μαύρη» λίστα δεξαμενόπλοια και φορτηγά, που αποτελούν τον λεγόμενο «σκιώδη» στόλο της Ρωσίας, με διαχείριση από το Ντουμπάι, στα οποία θα απαγορεύεται η είσοδος στα λιμάνια της Ε.Ε. και η χρήση των υπηρεσιών τους.

Στα δεξαμενόπλοια, που σύμφωνα με τον κατάλογο της Ε.Ε. είναι 27, περιλαμβάνονται και 14 τάνκερ της Sovcomflot, που ορίστηκαν από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

Τα πλοία αυτά, που μετακινούνται μεταξύ διαχειριστών με έδρα το Ντουμπάι, θα απαγορεύεται να προσεγγίζουν τα λιμάνια της Ε.Ε. και να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, ενώ κυρώσεις επιβλήθηκαν και στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου SCF, Igor Tonkovidov.

Τα εν λόγω πλοία φορτηγά και δεξαμενόπλοια που έχουν μπει στον κατάλογο της Ε.Ε. έχουν οριστεί με βάση ένα ευρύ φάσμα λόγων, όπως η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού για τη Ρωσία, η μεταφορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών, η μεταφορά εξαρτημάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου ή μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αναφορικά με τα δεξαμενόπλοια που αποτελούν μέρος του σκοτεινού στόλου του Πούτιν, επισημαίνεται ότι παρακάμπτουν τα ανώτατα όρια τιμών πετρελαίου της Ε.Ε. και της G7, υιοθετώντας παραπλανητικές ναυτιλιακές πρακτικές, αγνοώντας πλήρως τα διεθνή πρότυπα.

Ο κατάλογος των δεξαμενόπλοιων και των φορτηγών θα μπορεί να επικαιροποιείται όσο τακτικά χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί η διαρκώς εξελισσόμενη εμπλοκή τους στη Ρωσία και στη δυνατότητά της να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Τράπεζες - Συναλλαγές

Η δέσμη μέτρων της Ε.Ε. εισάγει, επίσης, απαγόρευση στις ευρωπαϊκές τράπεζες εκτός Ρωσίας να χρησιμοποιούν το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SPFS, που είναι το ρωσικό ισοδύναμο του SWIFT.

Επιτρέπει, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταρτίσει κατάλογο των μη ρωσικών τραπεζών τρίτων χωρών που συνδέονται με το εν λόγω σύστημα -οι τράπεζες αυτές θα απαγορεύεται να συνεργάζονται με φορείς της Ε.Ε.

Τέλος, εισάγει απαγόρευση των συναλλαγών με τράπεζες και παρόχους κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων, στη Ρωσία και σε τρίτες χώρες, που διευκολύνουν τις συναλλαγές που υποστηρίζουν την αμυντική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Ένας από τους βασικούς στόχους παραμένει η συνέχιση του περιορισμού των ρωσικών εσόδων και η ενίσχυση των εξαγωγικών περιορισμών σε βιομηχανικά αγαθά και προηγμένη τεχνολογία.

Η δέσμη μέτρων περιορίζει την εξαγωγή εννέα επιπλέον ειδών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας (π.χ. μικροκυματικών και εναέριων ενισχυτών, καταγραφικών δεδομένων πτήσης και οχημάτων παντός εδάφους) και επεκτείνει τις απαγορεύσεις εξαγωγής ορισμένων τύπων βιομηχανικών προϊόντων χημικών, πλαστικών, ανταλλακτικών οχημάτων και μηχανολογικών προϊόντων (5 δισ. ευρώ εξαγωγές της Ε.Ε. πριν από την εισβολή, το 2021).

Επιπλέον, απαγορεύει την εξαγωγή και τη μεταφορά μεταλλεύματος μαγγανίου.

Ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., Josep Borrell, δήλωσε ότι τα μέτρα αποτελούν μέρος των προσπαθειών για την πρόληψη της καταστρατήγησης των υφιστάμενων μέτρων της Ευρώπης.

Απαγορεύσεις για LNG

Όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, η δέσμη μέτρων της Ε.Ε. περιλαμβάνει επίσης μέτρα που απαγορεύουν τη μεταφόρτωση ρωσικού LNG από το έδαφος της ΕΕ σε τρίτες χώρες, μετά από εννεάμηνη μεταβατική περίοδο.

Επίσης, απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ΥΦΑ σε συγκεκριμένους τερματικούς σταθμούς που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε. αλλά και όλες τις μελλοντικές επενδύσεις και εξαγωγές σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στη Ρωσία.

Η Ε.Ε. δήλωσε επίσης ότι θα απαγορεύσει συμμετοχή σε νέες επενδύσεις για την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως το εμβληματικό έργο Arctic LNG 2.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει δύο γιγαντιαίες πλωτές μονάδες αποθήκευσης -τις Saam FSU και Koryak FSU των 361.600 κυβικών μέτρων- που τοποθετήθηκαν στον κόλπο Ura, στα ανοικτά του Μουρμάνσκ, και στον κόλπο Bechevinskaya, στα ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάκα, για την εξυπηρέτηση του έργου.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης τρία βαρέα φορτηγά πλοία που κατηγορούνται για την προμήθεια εξοπλισμού για το έργο και τα οποία είχαν μπει στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ τον Μάιο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")