Οι Χούθι χτύπησαν και δεξαμενόπλοιο στον Ινδικό - Αγνοείται ουκρανικό πλοίο γενικού φορτίου

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς δύο νέα σοβαρά περιστατικά σε πλοία, εκ των οποίων το ένα σε ελληνόκτητο, σημειώθηκαν το τελευταίο 48ωρο στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), πυραυλική επίθεση με drone δέχτηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου M/V «Transworld Navigator», με σημαία Λιβερίας, στο στενό Bab el-Mandeb στα ανοιχτά της Υεμένης, προκαλώντας μικροτραυματισμούς μεταξύ των μελών του πληρώματος και μικρές υλικές ζημιές.

Στο πλοίο δεν επέβαιναν Έλληνες ναυτικοί, ενώ είναι επανδρωμένο από 22 μέλη πλήρωμα, όλοι υπήκοοι Φιλιππίνων.

Η CENTCOM αναφέρει ότι πρόκειται για την τέταρτη επίθεση των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στο M/V «Transworld Navigator».

Οι εταιρείες Diaplous Group και Ambrey Analytics δήλωσαν ότι το πλοίο υπέστη ζημιές στην αριστερή σκάλα φιλοξενίας και στη γέφυρα, ενώ οι τραυματισμοί του πληρώματος δεν απαιτούσαν άμεση ιατρική περίθαλψη. Το πλοίο συνέχισε τον πλου του με προορισμό την Αίγυπτο.

Η ομάδα των Χούθι ισχυρίστηκε ότι είχε βάλει στο στόχαστρό της με πολλαπλούς πυραύλους το «Transworld Navigator» στην Αραβική Θάλασσα.

«Αυτή η συνεχιζόμενη κακοήθης και απερίσκεπτη συμπεριφορά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών σε όλη την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν» ανέφερε σε ανάρτησή της η αμερικανική διοίκηση.

Η UK Maritime Trade Operations (UKMTO) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έλαβε αναφορά για κλήση κινδύνου και από ένα άλλο σκάφος στον Κόλπο του Άντεν.

Το πλοίο φέρεται να πλημμύρισε, αλλά η αιτία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η εταιρεία ασφαλείας Africa Risk Compliance (ARC) δήλωσε ότι πρόκειται για ένα δεξαμενόπλοιο 250 μέτρων, χωρίς να έχουν αναφερθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι Yahya Sarea, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al-Masirah TV των Χούθι, δήλωσε ότι πρόκειται για το πλοίο «Stolt Sequoia» στον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο δέχτηκε επίθεση με πυραύλους.

Την περασμένη εβδομάδα, μια πρώτη επίθεση στο είδος της στην επτάμηνη εκστρατεία των Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας, σκότωσε έναν ναυτικό και οδήγησε στη βύθιση του ελληνόκτητου πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου «Tutor».

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Χούθι η πρύμνη του «Tutor» δέχεται επίθεση από ένα μικρό σκάφος και στη συνέχεια στο μέσο του πλοίου σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη από ξεχωριστό βλήμα.

Στο «Tutor» επέβαιναν 22 μέλη πλήρωμα, όλοι υπήκοοι Φιλιππίνων, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με το καταδρομικό πολεμικό πλοίο USS Philippine Sea, ενώ ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου αγνοείτο. Είναι το δεύτερο πλοίο που βυθίζεται από τους Χούθι, μετά το «Rubymar» στις αρχές Μαρτίου.

Η τύχη ενός άλλου πλοίου, του ουκρανικού «Verbena», ενός πλοίου γενικού φορτίου, παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπέστη σοβαρή πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε.

IMO προς κυβερνήσεις: Βρείτε λύσεις

Οι διεθνείς οργανισμοί της ναυτιλίας έχουν ζητήσει άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, Arsenio Dominguez, σε ανακοίνωσή του έχει δηλώσει «συγκλονισμένος από το γεγονός ότι οι ναυτικοί που κάνουν τη δουλειά τους εξακολουθούν να γίνονται στόχοι», ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους αρμόδιους οργανισμούς να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και να προσπαθήσουν για εξεύρεση λύσης σε αυτή την κρίση.

Πάντως, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται τόσο οι σημαίες όσο και οι ναυτασφαλιστικές εταιρείες να θέσουν νέο πλαίσιο λειτουργίας μπροστά στο ενδεχόμενο συνεχούς κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων.

Σημειώνεται ότι οι αντάρτες Χούθι πλέον εκτός των επιθέσεων drones αναπτύσσουν βάρκες με οπλισμό έτοιμες να καταφέρουν σοβαρά πλήγματα σε εμπορικά πλοία και στη συνέχεια τη βύθισή τους, δημοσιοποιώντας, μάλιστα, βίντεο, προκειμένου να προκαλέσουν φόβο και ανησυχία. Η ομάδα Χούθι της Υεμένης εξαπολύει από τον Νοέμβριο πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε ναυτιλιακές γραμμές, λέγοντας ότι ενεργεί σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")