Serica: Τιμωρητικό το φορολογικό καθεστώς της Β. Θάλασσας για εταιρείες πετρελαίου και φ. αερίου

Serica: Τιμωρητικό το φορολογικό καθεστώς της Β. Θάλασσας για εταιρείες πετρελαίου και φ. αερίου
energia.gr
Παρ, 28 Ιουνίου 2024 - 10:49

Το αφεντικό ενός από τους κορυφαίους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η εταιρεία αναζητά "πολύ ενεργά" ευκαιρίες στο εξωτερικό, καθώς συνέκρινε την πλοήγηση στο φορολογικό καθεστώς της χώρας με την εργασία σε "εμπόλεμη ζώνη". 

Τα σχόλια του David Latin, προέδρου και προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Serica, έρχονται λίγες ημέρες πριν από τις γενικές εκλογές, με την υπόσχεση των Εργατικών να αυξήσουν τους έκτακτους φόρους στους παραγωγούς να κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία στη Σκωτία.

"Εκτός από όταν ήμουν υπεύθυνος για μια εταιρεία που είχε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία σε εμπόλεμη ζώνη, δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ μια κατάσταση που να αποτελεί τόσο μεγάλη πρόκληση όσον αφορά τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων", δήλωσε ο Latin στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας την Πέμπτη.

Σημείωσε ότι ούτε οι Εργατικοί ούτε οι Συντηρητικοί είχαν δεσμευτεί στα προγράμματά τους να μειώσουν τους έκτακτους φόρους για να αναγνωρίσουν τη μείωση των τιμών. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο των Εργατικών να τους αυξήσουν και να μειώσουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις κεφαλαίου θα καθιστούσε τα περισσότερα έργα στη Βόρεια Θάλασσα μη κερδοφόρα.

Ο Latin ήταν προηγουμένως στέλεχος της ενεργειακής εταιρείας OMV, όπου ασχολήθηκε με την αναστάτωση στις δραστηριότητες της εταιρείας στη Λιβύη μετά την πτώση του εκλιπόντος ηγέτη Μουάμερ Καντάφι.

Το αφεντικό της Serica δήλωσε ότι η εταιρεία, της οποίας οι δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα, δεν θα εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ότι ένα όλο και πιο δύσκολο εμπορικό περιβάλλον θα την αναγκάσει να αναζητήσει αλλού ανάπτυξη.

"Ενώ παραμένουμε προσεκτικοί για ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές παρά το όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον, εξετάζουμε επίσης πολύ ενεργά το εξωτερικό", δήλωσε.

Η Serica έχει συνεισφέρει περίπου 500 εκατ. στερλίνες σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2020 και είναι υπεύθυνη για περίπου το 5% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.

Οι μικρότερες εταιρείες που κυριαρχούν όλο και περισσότερο στη γηρασμένη λεκάνη της Βόρειας Θάλασσας μετά την υποχώρηση των μεγάλων εταιρειών υποστηρίζουν ότι υπόκεινται σε τιμωρητική φορολογία που έχει πλήξει σοβαρά τα κέρδη και έχει καταστήσει τις επενδύσεις ασύμφορες.

Ξεχωριστά, το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο των Εργατικών Unite μαζί με επιχειρήσεις της Σκωτίας απαίτησαν την Πέμπτη από το κόμμα να εγκαταλείψει την αντίθεσή του στις νέες έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι να μπορέσει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντικατάσταση των θέσεων εργασίας που θα χαθούν.

Οι Εργατικοί έχουν δημοσκοπικό προβάδισμα άνω των 20 μονάδων ενόψει των εκλογών της 4ης Ιουλίου. Τα σχέδια του κόμματος να αυξήσει τον έκτακτο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου από 75% σε 78% έχουν προκαλέσει προειδοποιήσεις από επιχειρήσεις και συνδικάτα ότι κινδυνεύουν έως και 100.000 θέσεις εργασίας, κυρίως στη Σκωτία.

Οι Εργατικοί έχουν επίσης δεσμευτεί να καταργήσουν τις "αδικαιολόγητα γενναιόδωρες επενδυτικές ελαφρύνσεις", τις οποίες οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μειώσουν τον φορολογικό τους λογαριασμό, και να σταματήσουν την έκδοση αδειών για νέα κοιτάσματα στη Βόρεια Θάλασσα, κάτι που, όπως λένε, θα επιδεινώσει την κλιματική κρίση χωρίς να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Η συντηρητική κυβέρνηση, η οποία εισήγαγε τον έκτακτο φόρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, δεσμεύτηκε να διατηρήσει την εισφορά μέχρι το 2028-29, εκτός εάν οι τιμές "επανέλθουν στο φυσιολογικό" νωρίτερα. Σχεδιάζει επίσης να νομοθετήσει την επιβολή ετήσιων γύρων αδειοδότησης για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το οποίο έχει χάσει την υποστήριξή του από τους Εργατικούς, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση και να υπόκεινται σε "ισχυρή αξιολόγηση της συμβατότητας με το κλίμα".

Μια ομάδα περισσότερων από 60 ακτιβιστών για το κλίμα και ομάδων πίεσης, συμπεριλαμβανομένων της Greenpeace και της Oxfam, κάλεσε την Πέμπτη την επόμενη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δεσμευτεί για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια "σαφή και χρηματοδοτούμενη" μετάβαση για τους εργαζόμενους.

Οι Εργατικοί έχουν προηγουμένως υπερασπιστεί την πολιτική τους για τον έκτακτο φόρο. Ένας αξιωματούχος του κόμματος δήλωσε στους Financial Times αυτόν τον μήνα ότι είναι σύνηθες για τις εταιρείες να απειλούν να αποχωρήσουν όταν έρχονται αντιμέτωπες με υψηλότερους φόρους.