Η ρωσική Rosneft διόρισε νέο επικεφαλής του εμβληματικού της πρότζεκτ, Vostok Oil, που αναμένεται να παράγει έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2030, κυρίως για εξαγωγή στην Ασία

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Rosneft, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, διόρισε τον Andrei Lazeyev, πρώην επικεφαλής της μονάδας διύλισης της Rosneft, της Bashneft, στο “τιμόνι” της Vostok Oil.


Θα αντικαταστήσει τον Vladimir Chernov με τον οποίο θα ανταλλάξουν θέσεις.

Ο Chernov διορίστηκε επικεφαλής της Bashneft τον περασμένο μήνα.

Η αλλαγή στη διοίκηση αποσκοπεί στην ταχύτερη ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου, όπως έγραψε η εφημερίδα Kommersant τον περασμένο μήνα.


Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της χρηματιστηριακής BCS στη Μόσχα, έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι το πρότζεκτ μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή φέτος, όπως έχει προγραμματιστεί. Αντίθετα, προβλέπουν καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους, επικαλούμενοι τη συμφωνία περικοπών της προσφοράς πετρελαίου του OPEC + που στόχο έχει την στήριξη των τιμών.

Η Rosneft δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό σχετικά με τον ανασχηματισμό της διοίκησης και την υλοποίηση του έργου.

Ο Lazeyev, ο οποίος εργαζόταν στη ρωσο-βρετανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου TNK-BP, μεταπήδησε στη Rosneft ως επικεφαλής γεωλόγος το 2013 μετά την εξαγορά της TNK-BP. Εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft το 2022 και ανέλαβε την κορυφαία θέση στην Bashneft, ανέφερε η Kommersant.


Οι παγκόσμιοι οίκοι trading Trafigura Vitol και Mercantile εντάχθηκαν στο έργο το 2020-2021, αλλά το εγκατέλειψαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.


Η Rosneft είχε συνομιλίες με κινεζικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες σχετικά με τη συμμετοχή τους στο έργο, αλλά οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη καταλήξει.


Εάν πραγματοποιηθεί, η αναμενόμενη παραγωγή του πρότζεκτ Vostok Oil θα φτάσει περίπου στα επίπεδα ολόκληρης της παραγωγής πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. μεταξύ 1,8 και 2 εκατομμυρίων bpd. Θα ήταν επίσης στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή που πραγματοποιήθηκε στο πετρελαϊκό πεδίο Samotlor Δυτικής Σιβηρίας τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.


Ο τερματικός σταθμός φόρτωσης του Vostok Oil, ο Bukhta Sever, στον κόλπο Yenisei στη χερσόνησο Taymyr αναμένεται να διακινήσει 600.000 bpd όταν ολοκληρωθεί φέτος, ή περίπου το 15% του συνόλου της Ρωσίας, ποσότητα ίση με τις τρέχουσες φορτώσεις από το Primorsk, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας στη Βαλτική.