Τη Στήριξη των Βρυξελλών Απέναντι στον Κινεζικό Ανταγωνισμό Ζητά ο Ευρωπαϊκός Κλάδος Υδρογόνου

Τη Στήριξη των Βρυξελλών Απέναντι στον Κινεζικό Ανταγωνισμό Ζητά ο Ευρωπαϊκός Κλάδος Υδρογόνου
energia.gr
Δευ, 1 Ιουλίου 2024 - 18:26

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού για παραγωγή υδρογόνου προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει για να βοηθήσει τη βιομηχανία του κλάδου να ανταγωνιστεί τους φθηνότερους Κινέζους παραγωγούς, με επιστολή που είδε το Reuters τη Δευτέρα

Οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Thyssenkrupp Nucera, η Siemens Energy και η Nel Hydrogen, ζητούν από τις Βρυξέλλες να κάνουν περισσότερα ώστε να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο της ΕΕ για παραγωγή έως το 2030 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου με τη χρήση ηλεκτρολυτών για τη διάσπαση νερού με στόχο την παραγωγή του πράσινου καυσίμου θα βασιστεί σε ευρωπαϊκό εξοπλισμό.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα με γοργούς ρυθμούς την παραγωγή της σε εξοπλισμό υδρογόνου και σήμερα φιλοξενεί το 40% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολυτών, από 10% πέρυσι, όπως αναφέρει η επιστολή, στην οποία επισημαίνεται, επίσης, ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν πλεονέκτημα στις κινεζικές εταιρείες.


«Αυτός ο στρεβλός αγωνιστικός χώρος δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και θέτει τους ευρωπαίους κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων σε σημαντικά μειονεκτική θέση», τονίζεται στην επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Από τη στιγμή που μια τεχνολογία ή η εφοδιαστική της αλυσίδα χαθεί, είναι αδύνατο να την επαναφέρουμε», αναφέρει η επιστολή, η οποία εστάλη τη Δευτέρα και στην οποία αναφέρθηκαν, για πρώτη φορά, οι Financial Times.


Η Siemens Energy αρνήθηκε να σχολιάσει κάτι πέρα ​​από το περιεχόμενο της επιστολής.

Στην επιστολή τους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ζητούν από τις Βρυξέλλες την εισαγωγή «κριτηρίων ανθεκτικότητας» που θα ευνοούν τις τοπικές επιχειρήσεις σε προσεχείς δημοπρασίες από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τράπεζας Υδρογόνου της ΕΕ και θα διασφαλίζουν ότι ορισμένα τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας θα βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η Τράπεζα Υδρογόνου της ΕΕ διέθεσε συνολικά 720 εκατομμύρια ευρώ σε επτά έργα της ΕΕ τον Απρίλιο.


Πηγές του κλάδου ανέφεραν ότι οι προσφορές σε χαμηλές τιμές από ορισμένα επιτυχημένα έργα έδειξαν ότι επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν κινεζικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι πιο φθηνός από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό.


Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της κατά της Κίνας σχετικά με τις πράσινες τεχνολογίες, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό και να αποφύγουν την εμβάθυνση της εξάρτησης της Ευρώπης από το Πεκίνο για βασικά δομικά στοιχεία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.


Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ διεξάγουν έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις για προμηθευτές αιολικής και ηλιακής ενέργειας.