Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) επιθυμεί συνεχή αλλά μειωμένη δέσμευση για τη δράση για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με σχέδιο των προτεραιοτήτων του για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είδε το Euractiv. Το έγγραφο αυτό πριγράφει τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος για την επόμενη πενταετή θητεία στην ΕΕ, ενόψει

των «ημερών μελέτης» της ομάδας από τις 2-4 Ιουλίου στην Πορτογαλία, ενώ περιλαμβάνει και συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόγραμμα εργασίας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2024-2029.

Το «σχέδιο 5 σημείων» επιβεβαιώνει τη δέσμευση του κόμματος στους τρέχοντες στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα για το 2030 και το 2050 και δεσμεύεται για «απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια». Ωστόσο, το κείμενο δίνει μεγάλη έμφαση στις διαστάσεις της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας της ενεργειακής μετάβασης.

Το ΕΛΚ προτείνει «να συνεχιστεί η υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας και να μετατραπεί σε Πράσινη Συμφωνία για την Ανάπτυξη».

Το κείμενο αναφέρεται στη σημασία της αρχής της «τεχνολογικής ουδετερότητας», αλλά περιγράφει λεπτομερώς διάφορες πρωτοβουλίες για τη στήριξη συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση της διεθνούς παραγωγής υδρογόνου, μια βιομηχανική συμμαχία για μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, επενδύσεις στην τεχνολογία δέσμευσης, αποθήκευσης και χρήσης άνθρακα παράλληλα με τη δημιουργία κανόνων αγοράς για την εμπορία άνθρακα και «έναν απλό, τεχνολογικά ουδέτερο και ρεαλιστικό ορισμό για το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Το έγγραφο επιβεβαιώνει επίσης τη φιλοδοξία του ΕΛΚ να αναθεωρήσει την de facto απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ, αν και ο στόχος του «να επιτραπεί η χρήση εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών μετά το 2035» έχει ήδη διασφαλιστεί στο δίκαιο της ΕΕ. Το ΕΛΚ επιθυμεί επίσης μια νέα στρατηγική της ΕΕ που θα καλύπτει τα ηλεκτρονικά καύσιμα, τα βιοκαύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι γενικότερες προτάσεις περιλαμβάνουν ένα «επενδυτικό σχέδιο για την ευρωπαϊκή απασχόληση» για επενδύσεις στην καινοτομία της καθαρής τεχνολογίας, κανονιστικές εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που δεν επηρεάζουν το κλίμα, περισσότερες επενδύσεις σε διασυνοριακές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μια νέα στρατηγική της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Προστασία του περιβάλλοντος – εντός ορίων

Το έγγραφο θεωρεί την προστασία του κλίματος και του πλανήτη ως μέρος του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», αλλά η προστασία του περιβάλλοντος είναι μειωμένη σε σύγκριση με την Πράσινη Συμφωνία, και τα συμφέροντα των αγροτών αναφέρονται συχνά.

Το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να παραμείνει στα όρια της προστασίας του περιβάλλοντος «ενώ δεν θα επιτρέψει σε τρίτες χώρες να εκμεταλλευτούν τα υψηλά μας πρότυπα, ιδίως στην Κίνα».

Το ΕΛΚ προτείνει την αναθεώρηση του καθεστώτος προστασίας των λύκων και των αρκούδων και τον διαχωρισμό της γεωργικής ρύπανσης από την ισχύουσα οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές. Σύμφωνα με τα σχέδια του ΕΛΚ, η εφαρμογή του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών θα διακοπεί.

euractiv.gr