Μια νέα μελέτη από τη συμβουλευτική εταιρεία για το κλίμα Carbon Tracker υποδεικνύει ότι οι εκπομπές CO2 από το "μπλε" υδρογόνο με βάση το φυσικό αέριο μπορεί να είναι έως και δύο φορές υψηλότερες από τις αναμενόμενες - όχι λόγω της υποκείμενης τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα, αλλά λόγω των ανάντη εκπομπών, οι οποίες μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου του παραγωγού του H2.

Το μεθάνιο απελευθερώνεται σε διαφορετικές ποσότητες κατά την εξόρυξη, την επεξεργασία και τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, που συμβάλλει πολύ περισσότερο στην αύξηση της θερμοκρασίας από ό,τι ο άνθρακας. Η διαρροή μεθανίου στην πηγή επηρεάζει το προφίλ των αερίων του θερμοκηπίου του κύκλου ζωής κάθε χρήστη στη συνέχεια. Αυτό περιλαμβάνει τους παραγωγούς μπλε υδρογόνου, το οποίο είναι γκρίζο υδρογόνο (που παράγεται από φυσικό αέριο) σε συνδυασμό με δέσμευση άνθρακα για τη μείωση των καυσαερίων του εργοστασίου παραγωγής.

Το μπλε υδρογόνο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο συχνά συζητούμενων εναλλακτικών καυσίμων για την πράσινη μετάβαση, δεδομένου ότι μπορεί να παραχθεί από μια άφθονη πρώτη ύλη φυσικού αερίου με τη χρήση γνωστής τεχνολογίας. Η έλευση μιας βιομηχανίας μπλε υδρογόνου θα μπορούσε να ωθήσει τη νέα μακροπρόθεσμη ζήτηση για φυσικό αέριο, παρατείνοντας τον διάδρομο για αυτό το ορυκτό καύσιμο και δίνοντάς του μια νέα πνοή σε μια "πράσινη" οικονομία.

Ωστόσο, η μελέτη υποδεικνύει ότι "[τα έργα μπλε υδρογόνου] μπορούν να θεωρηθούν έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα μόνο εάν, πέραν της επίτευξης υψηλών ποσοστών δέσμευσης άνθρακα, μπορούν να εγγυηθούν τη χρήση φυσικού αερίου με χαμηλές ανάντη εκπομπές".

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανάντη εκπομπές, το Carbon Tracker εξέτασε τις ακούσιες συνέπειες της ενίσχυσης της παραγωγής υδρογόνου και της δημιουργίας νέας ζήτησης για φυσικό αέριο, ιδίως για έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα μειώνονται, η Βρετανία εξαρτάται όλο και περισσότερο από το εισαγόμενο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθεί η παραγωγή μπλε υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη ζήτηση για φυσικό αέριο που εξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και μεταφέρεται μέσω του Ατλαντικού. Δεδομένου του συγκριτικά υψηλού ποσοστού διαρροής μεθανίου της αμερικανικής βιομηχανίας φυσικού αερίου, το υδρογόνο που παράγεται στη Βρετανία από αμερικανικό LNG θα έχει υψηλό προφίλ αερίων του θερμοκηπίου στον κύκλο ζωής του, απλώς και μόνο λόγω των πρακτικών των αμερικανών παραγωγών φυσικού αερίου. Η ένταση των εκπομπών του αμερικανικού ΥΦΑ κατά την ανάντη διαδικασία είναι 10-15 φορές μεγαλύτερη από το βρετανικό αέριο αγωγών, ανάλογα με την πηγή.

"Ακόμη και με την καλύτερη τεχνολογία, το μπλε υδρογόνο από εισαγόμενο LNG θα μπορούσε να εκπέμπει έως και 2,5 φορές περισσότερες εκπομπές από το πρότυπο υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου", διαπίστωσε ο Carbon Tracker. "Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, παραμένει η μόνη πραγματικά χαμηλή σε εκπομπές οδός".

Για την επίλυση αυτού του "σημαντικού ρυθμιστικού τυφλού σημείου" για το μπλε υδρογόνο, η Carbon Tracker προέτρεψε την υιοθέτηση ισχυρών προτύπων για την παρακολούθηση, την υποβολή εκθέσεων και την επαλήθευση των εκπομπών (MRV) για την ανάντη βιομηχανία φυσικού αερίου. "Το ισχύον πλαίσιο αυτοαναφοράς δεν λειτουργεί και υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των αναφερόμενων και των μετρούμενων εκπομπών", προειδοποίησε η συμβουλευτική εταιρεία.