Ρωσία: Αύξηση 41% στα Κρατικά Έσοδα Από τις Πωλήσεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου το Α΄Εξάμηνο

Ρωσία: Αύξηση 41% στα Κρατικά Έσοδα Από τις Πωλήσεις Πετρελαίου και Φ. Αερίου το Α΄Εξάμηνο
energia.gr
Τετ, 3 Ιουλίου 2024 - 18:04

Τα έσοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά περίπου 41% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους ή κατά 5,698 τρισεκατομμύρια ρούβλια (65,12 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη. Η άνοδος των εσόδων αποδίδεται στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και στο ασθενέστερο ρούβλι

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι, εδώ και μια δεκαετία, η πιο σημαντική ενιαία πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, αντιπροσωπεύοντας από το ένα τρίτο περίπου έως το μισό των συνολικών εσόδων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Όπως είναι γνωστό, η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε τη Δύση να επιβάλει πολλαπλές κυρώσεις με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της χώρας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η τιμή της εμβληματικής ρωσικής ποικιλίας πετρελαίου Urals κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 69,1 $ ανά βαρέλι, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο τιμής των 60 $ που επιβλήθηκε από τη Δύση, έναντι 52,5 $ την ίδια περίοδο του 2023. Ταυτόχρονα, η ισοτιμία του ρουβλίου αποδυναμώθηκε στο 90,8 ανά $1 για την περίοδο αυτή έναντι 76,9 την περίοδο Ιουνίου - Ιανουαρίου 2023.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν από 794 δισεκατομμύρια ρούβλια, όσον αφορά τον Μάιο, έναντι πρόβλεψης του Reuters για 814 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Τα έσοδα από τον φόρο εξόρυξης ορυκτών (MET) αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια από 631,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον ίδιο μήνα του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι πληρωμές σε διυλιστήρια στο πλαίσιο του «μηχανισμού απόσβεσης» - που εισήχθη για να σταματήσει τις εταιρείες να κεφαλαιοποιούν τις υψηλές τιμές εξαγωγής καυσίμων και να υπερασπιστεί την εγχώρια αγορά - έφθασαν τα 158,1 δισεκατομμύρια ρούβλια τον περασμένο μήνα, από 201,7 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Μάιο και 78,6 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Ιούνιο του 2023.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι ξεπερνούν εκείνους των δυτικών οικονομιών. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε 3,6% το 2023 μετά από μια αναθεωρημένη συρρίκνωση ύψους 1,2% το 2022. Οι οικονομολόγοι που εδρεύουν στη Ρωσία τόνισαν την κακή ποιότητα της οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας ότι η παραγωγή πυραύλων και βλημάτων μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερο ΑΕΠ, αλλά προσφέρει περιορισμένο όφελος στον πληθυσμό.


Για το 2024 συνολικά, η κυβέρνηση προέβλεπε ομοσπονδιακά έσοδα 10,7 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το 2023, όταν οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και η πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου μείωσαν τα έσοδα κατά 24%.

Η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, οδηγώντας σε δύο διαδοχικά ετήσια ελλείμματα που ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια ρούβλια, περίπου το 2% του ΑΕΠ. Τα χρηματοδότησε με εσωτερικό δανεισμό και αντλώντας από το Εθνικό Ταμείο Πλούτου (NWF), που έχει θεσπιστεί για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.