TotalEnergies: Εγκαταλείπει τη Νότια Αφρική και Στρέφεται προς τη Ναμίμπια

TotalEnergies: Εγκαταλείπει τη Νότια Αφρική και Στρέφεται προς τη Ναμίμπια
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 3 Ιουλίου 2024 - 19:42

Η TotalEnergies ενημέρωσε τον διαχειριστή πετρελαίου της Νότιας Αφρικής ότι αποσύρεται από τις υπεράκτιες εξορύξεις στη χώρα. Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ωστόσο αναμένεται να υπονομεύσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της Πραιτόρια. Η έξοδος της TotalEnergies από τη Νότια Αφρική δεν συνεπάγεται και τη φυγή της από την περιοχή, καθώς ο γαλλικός κολοσσός φαίνεται να αναπτύσσει την παρουσία του στη γειτονική Ναμίμπια

Το 2019, η TotalEnergies ανακοίνωσε ευρήματα φυσικού αερίου ανοιχτά της Νότιας Αφρικής, στα οικόπεδα 11Β/12Β. Κατόπιν των συμφωνιών, η TotalEnergies ήταν ο διαχειριστής του έργου και κατείχε το 45% των δικαιωμάτων. Άλλοι μεγάλοι επενδυτές ήταν η Qatar Energy με 25% και η Canadian Natural Resources με 20%. Ο σχεδιασμός προέβλεπε πως η νέα μονάδα θα χρησιμοποιούσε τις υφιστάμενες υποδομές στην περιοχή ώστε να μεταφέρει το φυσικό αέριο στο κοντινό διυλιστήριο του Mossel Bay. Η επαναλειτουργία του διυλιστηρίου θα έσωζε 1200 θέσεις εργασίας, ενώ η ενέργεια που θα παραγόταν από τις εξορύξεις φυσικού αερίου στα οικόπεδα 11Β/12Β θα αντικαθιστούσε περισσότερα από 2300 MW ενέργειας από ντίζελ.

Τα οικόπεδα 11Β/12Β. Πηγή: Africa Energy.

 

Η παραγωγή από το Mossel Bay θεωρείτο κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση της Νότιας Αφρικής, η οποία βρίσκεται αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα. Χαρακτηριστικά, το 73,8% της ενέργειας που καταναλώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2024 παράχθηκε από κάρβουνο, με το ντίζελ και το φυσικό αέριο να αγγίζουν μόλις το 2,4%. Παράλληλα, οι ΑΠΕ κινούνται σε εξίσου χαμηλά επίπεδα, με την αιολική ενέργεια στο 4,9% και την ηλιακή στο 2,3% του ενεργειακού μείγματος. Η χαμηλή ζήτηση για το φυσικό αέριο και η αβεβαιότητα για τις τιμές του καυσίμου ήταν μάλλον και οι λόγοι εξόδου της γαλλικής πετρελαϊκής. Είναι σαφές πως η αποχώρηση της TotalEnergies από το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα σχέδια της Νότιας Αφρικής για την ενεργειακή μετάβαση.

 

Το ενεργειακό μείγμα της Νότιας Αφρικής για το Α’ Τρίμηνο του 2024. Πηγή: CRSES.


Ο μεγάλος κερδισμένος είναι η γειτονική Ναμίμπια. Η TotalEnergies έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους ώστε να συναγωνιστεί τη βρετανική
Shell και την πορτογαλική Galp για να αναπτύξει τη Λεκάνη Orange στον νότιο Ατλαντικό, ανοιχτά της Ναμίμπια. Η Qatar Energy θα συνεργαστεί με την TotalEnergies και σε αυτό το έργο. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το φυσικό αέριο δεν περιλαμβάνεται στο ενεργειακό μείγμα της Ναμίμπια, με τη χώρα να εξαρτάται κυρίως από το πετρέλαιο και τα βιοκαύσιμα. Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου θα μπορούσε να μεταφερθεί σε ξένες αγορές.

Η Λεκάνη Orange στη Ναμίμπια. Πηγή: Africa Oil.