Γερμανία: «Στο Μικροσκόπιο» της Κυβέρνησης η Συμμετοχή Κινέζων Προμηθευτών σε Έργο Αιολικής Ενέργειας

Γερμανία: «Στο Μικροσκόπιο» της Κυβέρνησης η Συμμετοχή Κινέζων Προμηθευτών σε Έργο Αιολικής Ενέργειας
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 4 Ιουλίου 2024 - 08:25

Το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει προσεκτικά τον διαγωνισμό για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα. Αφορμή του ελέγχου στάθηκε η συμμετοχή μίας κινεζικής εταιρείας στην παροχή των ανεμογεννητριών. Οι επικριτές του έργου θέτουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας και υγιούς 

ανταγωνισμού, με τους Κινέζους να κάνουν λόγο για πολιτική διακρίσεων. Το ενδιαφέρον των γερμανικών αρχών έχει προσελκύσει η κατασκευή του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Waterkant στη Βόρεια Θάλασσα. Το πρόβλημα σχετίζεται με την κινεζική εταιρεία MingYang, η οποία θα προμηθεύσει τη διαχειρίστρια Luxcara με 16 ανεμογεννήτριες. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είχε προγραμματιστεί για το 2028, με καθεμία να έχει ισχύ 18,5 MW. Συνολικά, το αιολικό πάρκο θα ηλεκτροδοτεί 400.000 νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι η αιολική ενέργεια θα παίξει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, η οποία έχει στόχο να καλύπτει το 80% των ενεργειακών αναγκών της από ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Η συμμετοχή της MingYang στο έργο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από άλλους παίκτες στην αγορά. Το ευρωπαϊκό λόμπι αιολικής ενέργειας, WindEurope, κατηγόρησε τη Luxcara ότι προσφέρει πρόσβαση στους Κινέζους σε κρίσιμες υποδομές στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές είναι έτοιμοι να καλύψουν τις απαραίτητες υλικοτεχνικές ανάγκες του έργου. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μία έρευνα για τις πρακτικές των κινέζων κατασκευαστών ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Luxcara εξήγησε ότι μελέτησε προσεκτικά τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά διαπιστευτήρια της MingYang, ενώ διαβεβαίωσε για τη διαφάνεια του διεθνούς διαγωνισμού. Αντίστοιχος έλεγχος πραγματοποιήθηκε και για τις κυβερνο-απειλές.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μία ήδη τεταμένη περίοδο μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, κυρίως εξαιτίας των δασμών που επιβλήθηκαν στα κινεζικά EVs από τις Βρυξέλλες. Η Κίνα διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς οι εμπορικές πρακτικές της έχουν συμβάλει στο να παραμείνουν ιδιαίτερα χαμηλές οι τιμές πολλών “πράσινων” προϊόντων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πάμφθηνων ηλιακών πάνελ. Αυτό επιτρέπει την κατασκευή περισσότερων μεγάλων έργων, αλλά και τη συμμετοχή των μεμονωμένων ιδιωτών. Εντούτοις, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός αποτελεί πλέον τη βασική προτεραιότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.