Η συνολική συνδεδεµένη ισχύς στο δίκτυο στα τέλη Ιουνίου ήταν 5.326 MW

Η Στερεά Ελλάδα είναι στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων φιλοξενώντας 2.314 MW, το 43% του συνόλου.

Τριάντα τρεις νέες ανεμογεννήτριες, συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 96,9 MW, συνδέθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 στο δίκτυο. Η συνολική συνδεδεμένη ισχύς στο δίκτυο των αιολικών στα τέλη Ιουνίου ήταν 5.326 MW.

Τριάντα τρεις νέες ανεµογεννήτριες συνολικής αποδιδόµενης ισχύος 96,9 MW συνδέθηκαν κατά το πρώτο εξάµηνο του 2024 στο δίκτυο, εγκαταστάσεις που µεταφράζονται σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 110 εκατ. ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης της τάξεως του 3,7%, γεγονός που καταδεικνύει το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον συγκεκριµένο κλάδο. Μάλιστα, εντός της επόµενης διετίας αναµένεται η συνολική αιολική ισχύς να προσεγγίσει τα 6,5 GW.

Τα παραπάνω ευρήµατα προκύπτουν από την ετήσια στατιστική της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Επιστηµονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), µέσω της οποίας επιχειρείται να γίνει χαρτογράφηση των αιολικών εγκαταστάσεων της χώρας, που είναι συνδεδεµένες στο δίκτυο. Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά το τέλος του Ιουνίου 2024, η ισχύς των αιολικών πάρκων που ήταν συνδεδεµένα στο δίκτυο έφτασε στα 5.326 MW, καθώς συνδέθηκαν σε αυτό 33 νέες ανεµογεννήτριες συνολικής αποδιδόµενης ισχύος 96,9 MW. Το 2023 αποτέλεσε το δεύτερο, µετά το 2019, καλύτερο έτος µε τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις.

Στα τέλη Ιουνίου 2024 ήταν υπό κατασκευήν ή είχαν συµβολαιοποιηθεί αιολικά πάρκα 970 MW, από τα οποία µεγάλος αριθµός αναµένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόµενων 18 µηνών. Εν αναµονή και της ολοκλήρωσης των συγκεκριµένων επενδύσεων, η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόµενης διετίας. Οπως επισηµαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΕΤΑΕΝ, η παραπάνω ισχύς θα µπορούσε να είναι ακόµη µεγαλύτερη, συµβάλλοντας στη µείωση του συνολικού κόστους ενέργειας για τους καταναλωτές, υπό την προϋπόθεση ωστόσο να ξεπεραστούν χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήµατα. Ποια περιφέρεια έχει τις περισσότερες αιολικές εγκαταστάσεις; Σύµφωνα µε τα στοιχεία, σε επίπεδο περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραµένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων φιλοξενώντας 2.314 MW, ήτοι το 43% του συνόλου, ακολουθεί η Πελοπόννησος µε 671 MW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%). Κατά το πρώτο εξάµηνο σηµειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ στην ανακοίνωσή της, «η µεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων βοηθάει στη βέλτιστη συµµετοχή της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που λειτουργεί προς όφελος του ενεργειακού συστήµατος και του καταναλωτή».

Οι 5 κορυφαίοι όµιλοι - παρα- γωγοί αιολικής ενέργειας είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή µε 1.034 MW (19,4%), η ΜΟRE µε εγκαταστάσεις ισχύος 766 ΜW (14,4%), η Iberdrola Rokas µε 409 MW (7,7%), η Principia µε 368 MW (6,9%) και η ∆ΕΗ Ανανεώσιµες µε 276 MW (5,2%). Ακολουθούν η Total Energies EDF, η METLEN Energy & Metals, η Jasper Energy, η Cubico, η HELLENIQ ENERGY κ.ά. Κατά το α΄ εξάµηνο 2024 τα νέα αιολικά πάρκα συνέδεσαν οι Elica Group, Valorem, ∆ΕΗ Ανανεώσιµες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΝΤΕΚΑ κ.λπ. Πάντως, όπως επισηµαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, τα παραπάνω µεγέθη αφορούν αιολική ισχύ που αποδίδεται στο δίκτυο. Σε ό,τι αφορά τους κατασκευαστές, η εικόνα που αποτυπώνει η έρευνα είναι η εξής: Η Vestas έχει προµηθεύσει το 45% της συνολικής αποδιδόµενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon µε 25,9%, η Siemens Gamesa µε 16,4%, η Nordex µε 7,3% και η GE Renewable Energy µε 3,8%. Μικρότερα µερίδια κατέχουν οι EWT, Goldwind, Leitwind κ.ά. Κατά το α΄ εξάµηνο 2024 οι νέες ανεµογεννήτριες που συνδέθηκαν στο δίκτυο ήταν των Enercon, Vestas και Siemens Gamesa.

Στο διάστηµα Ιανουαρίου - Ιουνίου ο αριθµός των ανεµογεννητριών που λειτουργούν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 33.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")