Οι Πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου Δραστηριοποιούνται Παγκοσμίως στην Αναζήτηση Φ. Αερίου

Οι Πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου Δραστηριοποιούνται Παγκοσμίως στην Αναζήτηση Φ. Αερίου
energia.gr
Δευ, 8 Ιουλίου 2024 - 10:35

Στη Μέση Ανατολή, οι κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν τη φήμη ότι επικεντρώνονται στις εγχώριες ανάγκες. Πρόσφατα όμως δύο από αυτές άρχισαν να επιχειρούν επενδύσεις εκτός συνόρων. Η Saudi Aramco και η Adnoc του Άμπου Ντάμπι, ειδικότερα, έχουν αναζητήσει συμφωνίες στο διεθνές εμπόριο φυσικού αερίου. Θα υπάρξουν και άλλα που θα ακολουθήσουν.

Και οι δύο υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνίες εμπορίας με εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως η Sempra και η NextDecade. Διαθέτουν τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Η Saudi Aramco διέψευσε αυτή την εβδομάδα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ίδια (και ξεχωριστά η Adnoc) εξέταζε το ενδεχόμενο υποβολής προσφοράς για τον παραγωγό φυσικού αερίου Santos στην Αυστραλία, με αγοραία αξία 17 δισ. δολάρια. Αλλά οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν: Αυτές οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες, που από καιρό αποκαλούνταν NOC, μοιάζουν περισσότερο με I-NOC.

Η Saudi Aramco και η Adnoc βλέπουν τους εαυτούς τους πρώτα ως ενεργειακές εταιρείες και όχι τόσο ως παραγωγούς υδρογονανθράκων. Στη Σαουδική Αραβία και το Άμπου Ντάμπι πολλές επενδύσεις, κατευθύνονται στη βιώσιμη παραγωγή ενέργειας. Εξάλλου, το Αμπού Ντάμπι φιλοξένησε την COP28 τον περασμένο Νοέμβριο. Αλλά και οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να βλέπουν ένα μέλλον για το πετρέλαιο και κυρίως το φυσικό αέριο για να καλύψουν τυχόν κενά που αφήνουν οι ανανεώσιμες πηγές. Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα ορυκτά καύσιμα θα αποτελούν το 62% της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας το 2030, σημειώνει ο ΙΕΑ.

Για τη Saudi Aramco, η στροφή στην εμπορία υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει κάποιο νόημα. Η Σαουδική Αραβία έχει επιδιώξει να στραφεί από την καύση του δικού της αργού πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χρήση φυσικού αερίου, πρώτα, και πιο πρόσφατα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Είχε πάντα φυσικό αέριο που σχετιζόταν με τα κοιτάσματα πετρελαίου της. Το πρόβλημα ήταν ότι η παραγωγή περισσότερου φυσικού αερίου σήμαινε ότι έκανε το ίδιο και για το αργό - όχι καλό αν ο Opec περιόριζε την προσφορά. Αλλά τα πρόσφατα τοπικά ευρήματα, μεταξύ άλλων στο Jafurah με 229 τρισ. κυβικά πόδια αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με την S&P Global, σημαίνει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60% μεταξύ 2022-2030, σύμφωνα με την ανάλυση της Citi.

Ένα μέρος αυτού πηγαίνει στην εγχώρια ζήτηση ενέργειας και στη δημιουργία μπλε υδρογόνου (και αμμωνίας) από μεθάνιο. Αλλά θα μείνει και λίγο φυσικό αέριο. Εξ ου και το ενδιαφέρον για την πώληση φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, καθώς η ήπειρος απομακρύνεται από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα. Η Ινδία προμηθεύεται πάνω από το 73% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα.

Όσον αφορά το Άμπου Ντάμπι, είναι προς το παρόν καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, εξαρτώμενο από το Κατάρ για εισαγωγές φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές με μακροπρόθεσμα συμβόλαια πέραν του 2030. Αλλά και η Adnoc έχει ελπίδες να εξάγει φυσικό αέριο την επόμενη δεκαετία, λέει ο Aditya Saraswat της Rystad Energy.

Τόσο η Saudi Aramco όσο και η Adnoc βλέπουν το φυσικό αέριο ως προορισμό και όχι τόσο ως μεταβατικό καύσιμο.