Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 6,9% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα κυβερνητικά κίνητρα απέτυχαν να τονώσουν την καταναλωτική ζήτηση σε μια οικονομική ανάκαμψη που παραπαίει. Οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων ανήλθαν σε 1,78 εκατομμύρια, με τον ρυθμό της πτώσης να επιταχύνεται

από την πτώση 2,2% τον Μάιο και την πτώση 5,8% τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ένωσης Επιβατικών Αυτοκινήτων Κίνας (CPCA) τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, ένας πόλεμος τιμών από το 2023 βοήθησε στην άνοδο των κινεζικών πωλήσεων οχημάτων νωρίτερα μέσα στο έτος, αλλά έχει μικρότερη επίδραση τους τελευταίους μήνες, παρά τις νέες κυβερνητικές επιδοτήσεις για την εμπορία αυτοκινήτων, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,9% στα 9,93 εκατομμύρια οχήματα.

Τον Ιούνιο οι πωλήσεις των λεγόμενων οχημάτων νέας ενέργειας (NEV), συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και των plug-in υβριδικών, αντιπροσώπευαν το 48,1% των εγχώριων πωλήσεων αυτοκινήτων, ποσοστό ρεκόρ.

Ο κινεζικός γίγαντας EV BYD και σχετικά νεοεισερχόμενοι όπως η Nio, η Zeekr και η Leapmotor κατέγραψαν όλες μηνιαίες πωλήσεις ρεκόρ.

Η συνολική αύξηση των πωλήσεων EV υποχώρησε στο 9,9% από 27,4% τον Μάιο, ενώ οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών αυξήθηκαν κατά 67,2%, από 61,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 28% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 23% τον Μάιο, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία της ένωσης.

Η τάση των εξαγωγών θα μπορούσε ωστόσο να εξασθενήσει, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα προσωρινούς εισαγωγικούς δασμούς έως και 37,6% στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής.

"Οι εξαγωγές οχημάτων νέας ενέργειας αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προσωρινή πίεση", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CPCA Cui Dongshu.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Οι εξαγωγές NEV αυξήθηκαν κατά 12,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, αλλά συρρικνώθηκαν κατά 15,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές NEV αντιπροσώπευαν το 21% των συνολικών εξαγωγών αυτοκινήτων τον περασμένο μήνα, μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Εν μέσω της καταστολής της ΕΕ, οι εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2022, όταν οι δραστηριότητες του εργοστασίου της στη Σαγκάη είχαν ανασταλεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του κλειδώματος της COVID. Η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για τα EV της Tesla που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Σαγκάης.

Υπογραμμίζοντας την αδυναμία της καταναλωτικής ζήτησης, ο δείκτης προειδοποίησης για τα αποθέματα οχημάτων που καταρτίζει η Ένωση Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων της Κίνας αυξήθηκε κατά 8,3 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στο 62,3% τον Ιούνιο.