Η Metlen Έτοιμη να Διεισδύσει στις Αγορές Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης- Πρώτος Στόχος η Ιταλία

Η Metlen Έτοιμη να Διεισδύσει στις Αγορές Ηλεκτρισμού της ΝΑ Ευρώπης- Πρώτος Στόχος η Ιταλία
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 9 Ιουλίου 2024 - 09:22

Την επέκτασή της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια στις αντίστοιχες αγορές της ΝΑ Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία, σχεδιάζει η Metlen

σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες, σε ειδική Ημερίδα για τους δημοσιογράφους που διοργάνωσε ο Όμιλος, ο chief executive director του τμήματος ενέργειας της εταιρείας, Γιάννης Καλαφατάς. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση της εξαγοράς επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής ηλεκτρισμού της γειτονικής χώρας, που η Metlen θεωρεί ως ιδανική για την επέκταση, εκτός συνόρων, της στρατηγικής και των υπηρεσιών που έχει αναπτύξει και στην Ελλάδα με παροχή ηλεκτρισμού μέσα από ευέλικτα προγράμματα διαχείρισης και αντιστάθμισης. Αυτό το drive θα υποστηριχθεί και από τις σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας που επιτρέψουν στην Metlen να τροφοδοτήσει, κυρίως, εμπορικούς/επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς πελάτες της με καθαρή ενέργεια.  

Σημειώνουμε ότι η Metlen κατέχει στην Ιταλία άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 GW. Όπως είπε σχετικά ο κ. Καλαφατάς, η ιταλική αγορά που είναι διασυνδεδεμένη με την ελληνική, έχει τεράστιο όγκο αφού η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στις 250 -300 GWh ετησίως, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη στη χώρα μας δεν ξεπερνούν τις 49 GWh.  

Ακόμη, ο κ. Καλαφατάς εξήγησε ότι η καθετοποίηση των δραστηριοτήτων της Metlen  της δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει το μοντέλο Virtual Base Load που μπορεί να καλύψει στο σύνολό τους τις ανάγκες των καταναλωτών για χρονική περίοδο 5-10 ετών. 

Όπως είπε, αυτό τo νέο προϊόν χρησιμοποιείται ήδη από μεγάλους πελάτες στην ελληνική αγορά, οι οποίοι εξασφαλίζουν ανταγωνιστικές και τιμές ενέργειας, χάρη στην ευελιξία όσον αφορά στη διάρκεια της σύμβασης, όσο και στη διαχείρισή του από την Metlen.

Ανέφερε δε ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει προϊόντα καθαρής ενέργειας σε ποσοστό 30-40% με το υπόλοιπο να αποτιμάται σε τιμές χονδρικής με hedging, που μειώνει, βραχυχρόνια, η μακροχρόνια, το ενεργειακό κόστος των πελατών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα ενέργειας του Ομίλου, αυτά τα προϊόντα σχεδιάζεται να προωθηθούν στις χώρες-στόχο, κάτι που όπως τόνισε, «δίνει μεγάλες προοπτικές για την Metlen, εφόσον κερδίσει τις επιμέρους μάχες του ανταγωνισμού, καθώς η κάθε αγορά έχει την δική της ιδιαιτερότητα.»

Ο κ. Καλαφατάς δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η αξιοποίηση των νέων μονάδων Φ/ συναρτάται άμεσα με την απαίτηση των πελατών να είναι συνδεδεμένες με μακροχρόνιο συμβόλαιο PPA. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η αγορά των PPA’s είναι μια «φούσκα που έσκασε» καθώς, όπως είπε, πριν από λίγο καιρό ορισμένοι έτρεφαν την ψευδαίσθηση «ότι θα μπορούν να κλείνουν συμφωνίες PPA’s σε υψηλές τιμές και παράλληλα να απολαμβάνουν υψηλές τιμές χονδρικής.» 

«Αυτό δεν ισχύει πλέον, όμως καθώς η διαμόρφωση των ενεργειακών τιμών στην αγορά των ΑΠΕ, δείχνει ότι projects που βασίζονται σε υψηλές τιμές δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, αν και αυτή η νέα συνθήκη μπορεί να αποφέρει ευκαιρίες για εξαγορές distress assets, στην πορεία της αγοράς», πρόσθεσε.

Ο κ. Καλαφατάς τόνισε ότι η αποθήκευση ενέργειας και τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι οι κομβικοί παράγοντες για την Ενεργειακή Μετάβαση, όπως ήταν πριν από ένα διάστημα τα φωτοβολταϊκά έργα.

Μίλησε ακόμη για τα προβλήματα χωροθέτησης που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών, παρά τη μείωση του κόστους χάρη στην υψηλή κινεζική παραγωγή, για να εμφανιστεί επιφυλακτικός για τις ευρύτερες προοπτικές της αιολικής ενέργειας, κυρίως λόγω των πεπερασμένων σημείων στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν νέα αιολικά πάρκα.

Το διευθυντικό στέλεχος της Metlen επανέλαβε την πάγια θέση τη εταιρείας να εξασφαλίσει μερίδιο 30% της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού έως το τέλος του 2026, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος κύκλος εξαγορών, ενώ εκτίμησε ότι η εγχώρια αγορά παραμένει «κλειστή» καθώς η ΔΕΗ συνεχίζει να ελέγχει το 70% της λιανικής για να σχολιάσει πως μια μέρα όλο αυτό θα αλλάξει, κυρίως χάρη στον ανταγωνισμό. 

Σήμερα, η Metlen ελέγχει το 18% της αγοράς λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σε όρους φυσικού αερίου, εισήγαγε το 2023 το 23% του συνόλου των ποσοτήτων που κατέφθασαν στη χώρα μας, καθώς και το 50% των φορτίων LNG που έφθασαν στον τερματικιό σταθμό της Ρεβυθούσας.  

Βολές κατά της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ για να τονίσει ότι η Ευρώπη μοιάζει να παίζει με την αγορά «όπως ένα παιδί με τα πιστόλια» και αναρωτήθηκε τί θα πράξουν στο τέλος οι πολιτικές δυνάμεις της Γηραιάς ηπείρου. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι εταιρείες παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και προσπαθούν να αποκτήσουν «ασπίδες προστασίας», όπως είναι, εν προκειμένω, η καθετοποίηση των δραστηριοτήτων.  

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο επικεφαλής στρατηγικής που προηγήθηκε της παρουσίασής του τομέα ενέργειας του Ομίλου, αναφέρθηκε στην μεταβλητότητα των τιμών του TTF και σημείωσε ότι η λύση σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση είναι η υιοθέτηση του μοντέλου της καθετοποίησης ακριβώς για να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα σε επίπεδο τιμών.  

«Το χαρακτηριστικό της εποχής, είπε, είναι η επιστροφή στα θεμελιώδη, δηλαδή να είσαι καθετοποιημένος και να έχει πελατειακή βάση.  Σε εποχές αβεβαιότητας για να μείνεις στην αγορά απαιτείται ανταγωνιστικότητα ως προς το κόστος και ευελιξία».  

Τέλος, εκτίμησε ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει ζωτικής σημασίας καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αφού χάρη σε αυτό εξασφαλίζεται η ευστάθεια του συστήματος, ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια και οι εφεδρείες και σημείωσε ότι σε ένα ηλεκτρικό σύστημα που κατακλύζεται με στοχαστικές ΑΠΕ, «δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να υποκαταστήσει το φυσικό αέριο.»  

Από την πλευρά του, ο Έλενος Καραΐνδρος επικεφαλής για θέματα στρατηγικής, συγχωνεύσεων και εξαγορών της Metlen προέβη αρχικά σε μια ανασκόπηση της πορείας της εταιρείας από το 2017, έτος-ορόσημο όπως το χαρακτήρισε, καθώς έγινε ο δεύτερος μεγάλος μετασχηματισμός με την ενοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της κάτω από μια κοινή εταιρική οντότητα. Εκείνη τη χρονιά, ανέφερε, έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις για την είσοδο της εταιρείας στον δείκτη FTSE 250.  

«Υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές που διέπουν τη στρατηγική μας σκέψη, όπως το flexibility και το optionality», για να διευκρινίσει ότι η στρατηγική της εταιρείας και στο κομμάτι της ενέργειας και σε εκείνο της μεταλλουργίας είναι ανέκαθεν σταθερή, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κατά καιρούς «αμφιταλαντεύσεις για το πόσα renewables θα αναπτύξουμε και πότε, ή για τις μονάδες φυσικού αερίου και την δραστηριοποίησή μας στο recycling αλλά όλα αυτά δεν άλλαζαν την πορεία. Προσπαθούσαμε ωστόσο να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προέκυπταν στην πορεία.» Ο κ. Καραΐνδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πράσινης μετάβασης για την οποία είπε ότι δρόμος χωρίς επιστροφή για να επισημάνει ότι το ζητούμενο, πλέον, είναι ο “χρονισμός”.  

O κ. Καραΐνδρος υποστήριξε ότι αν, αυτή την περίοδο, δεν είσαι integrated utility κινδυνεύεις με αυξημένο ρίσκο και τόνισε ότι δεν μπορείς να στηριχτείς μόνο στις ΑΠΕ ιδίως υπό το φως της εξαιρετικά περιορισμένης ζήτησης. 

Ο επικεφαλής στρατηγικής του Oμίλου ανέφερε ακόμη ότι τα 2/3 του μεγέθους της Metlen ανήκουν στην ενέργεια, είπε όμως ότι είναι η μεταλλουργία που παρείχε εξ αρχής την απαραίτητη ρευστότητα για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε την επέκτασή μας στην ενέργεια. 

Έκανε επίσης αναφορά στο recycling, λέγοντας πως η είσοδος της εταιρείας στο χώρο σφράγισε το value of chain και συνέβαλε στο περαιτέρω «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της.  

Όσον αφορά στο listing στον FTSE 250, εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, όταν θα γίνει και η εισαγωγή των μετοχών της ListCo, ήτοι της νέας εταιρείας-όχημα για την είσοδο στο LSE.

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος στην αγγλική Telegraph περί πιθανής εισόδου της Metlen στην αγορά λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, το energia.gr ρώτησε ποιες είναι οι πιθανότητες για μια ανάλογη κίνηση για να εισπράξει ως απάντηση το σχόλιο ότι είναι πιο πιθανό ένα deal στην ιταλική αγορά, όπως ανέφερε και ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της εταιρείας, Γιάννης Καλαφατάς, παρά μια απευθείας είσοδο στην βρετανική αγορά. Όπως τονίστηκε στο portal, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού (PPA’s) που θα κάλυπταν τη ζήτηση των πελατών της τόσο με πράσινη ενέργεια όσο και με θερμοηλεκτρική ενέργεια.  

Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen άφησε να εννοηθεί, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αγγλικό Μέσο, ότι σχεδιάζει να προωθήσει μια σειρά από «γρήγορα deals», το επόμενο διάστημα, με απώτερο στόχο να ανταγωνιστεί τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχημένη πορεία των Octopus και Ovo που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού του ΗΒ.  

Η Metlen έχει ήδη κατασκευάσει ηλιακά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναπτύσσει υποδομές για το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, όπως η κατασκευή γραμμών Υψηλής Τάσης, καθώς και το εμβληματικό, όπως χαρακτηρίζεται έργο, Eastern Green Link 1, το οποίο θα συνδέσει το East Lothian στην Σκωτία με την κομητεία Durham, στην Αγγλία, και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,8 δισ. ευρώ.  

Ακόμη ο επικεφαλής της νέας ΜΕΤΚΑ, Ντίνος Μπενρουμπή παρουσίασε τις δραστηριότητες της εταιρείας στον τομέα των κατασκευών και εκτίμησε ότι η κερδοφορία της σε επίπεδο EBITDA μπορεί να φθάσει, το 2026,  και στα 100 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε ακόμη ότι οι συμφωνίες για τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία να φέρει σε πέρας στην περιοχή της Θεσσαλίας θα υπογραφούν εντός του μήνα και θα αρχίσουν να υλοποιούν.