Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε επιδοτήσεις ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ (865,52 εκατομμύρια δολάρια) για μεγάλα έργα “πράσινου” υδρογόνου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Teresa Ribera. Η Ισπανία επιδιώκει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη όσον αφορά το λεγόμενο “πράσινο” υδρογόνο

δηλαδή το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, εκμεταλλευόμενη την άφθονη ηλιοφάνεια και την ενέργεια από τον άνεμο της με στόχο την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Οι επιδοτήσεις συνολικού ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν σε επτά έργα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι είναι περιφερειακής αξίας και συνολικής δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης 652 MW, είπε η Ισπανίδα Υπουργός στους δημοσιογράφους. Τα έργα θα τονώσουν επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ στη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με την Ribera. Όπως πρόσθεσε, οι επιδοτήσεις θα στηρίξουν έργα που παράγουν “πράσινο” υδρογόνο κοντά στους καταναλωτές του.

Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα σε πέντε “κοιλάδες υδρογόνου” σε όλη την Ισπανία, οι οποίες είναι μεγάλοι βιομηχανικοί κόμβοι που ενσωματώνουν την παραγωγή “πράσινου” υδρογόνου και τη χρήση του για σκοπούς όπως η παραγωγή λιπασμάτων ή η τροφοδοσία διυλιστηρίων.

Το “πράσινο” υδρογόνο θεωρείται κλειδί για την απεξάρτηση της οικονομίας της Ευρώπης από τον άνθρακα στο μέλλον. Ωστόσο, δεδομένου του κόστους τους, τα έργα “πράσινου” υδρογόνου γενικά δεν είναι ανταγωνιστικά χωρίς επιδοτήσεις.


Περίπου το 40% των κεφαλαίων θα διατεθούν σε δύο έργα που διαχειρίζεται η εταιρεία πετρελαίου Repsol, το καθένα με ισχύ ηλεκτρόλυσης 100 MW.