Νομική διαδικασία κατά του κρατικού ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom ξεκίνησε η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz. Στο πλαίσιο της προσφυγής, η βουλγαρικη εταιρεία ζητά αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για παραβίαση της σύμβασης το 2022. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Bulgargaz, την Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ειδικότερα, η βουλγαρική εταιρεία ξεκίνησε τη Δευτέρα διαδικασία διαιτησίας ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι, καθώς η ρωσική εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή της για εξωδικαστικό διακανονισμό

“Αφού η ρωσική πλευρά δεν έλαβε μέτρα για την εξωδικαστική διευθέτηση του θέματος, η Bulgargaz έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της εταιρείας”, αναφέρει η σε ανακοίνωση. 


Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η Gazprom ανέστειλε τη μακροπρόθεσμη σύμβαση της Bulgargaz, η οποία κάλυπτε το 90% των ποσοτήτων φυσικού αερίου που παρέδιδε η βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου στους πελάτες της. Η Gazprom σταμάτησε να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Bulgargaz στα τέλη Απριλίου 2022.

Η Βουλγαρία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, συμμετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία το 2022.