Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector: Πιέσεις Από ΑΔΜΗΕ και Κομισιόν προς Κύπρο για Αναθεώρηση της Απόφασης της ΡΑΕΚ

Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector: Πιέσεις Από ΑΔΜΗΕ και Κομισιόν προς Κύπρο για Αναθεώρηση της Απόφασης της ΡΑΕΚ
energia.gr
Τετ, 10 Ιουλίου 2024 - 16:14

Μία εξαιρετικά κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το μέλλον του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (και Ισραήλ) έλαβε χώρα εχθές. Η τηλεδιάσκεψη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της Κομισιόν, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσώπων των υπουργείων Ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου, της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, εκπροσώπου της Nexans, καθώς και εκπροσώπων των ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΕ και ΡΑΕΚ αντίστοιχα)

Στόχος ήταν να αναθεωρήσει η ΡΑΕΚ την απόφασή της – στις 2 Ιουλίου - σχετικά με την επιβολή ειδικού τέλους στους Κύπριους καταναλωτές όχι από τις αρχές του 2025, οπότε ξεκινά και η κατασκευή του έργου, γνωστού ως Great Sea Interconnector, αλλά μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της διασύνδεσης, που υπολογίζεται περί τα τέλη του 2029. Υπενθυμίζεται ότι, σε πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανουσάκη, στο ΚΥΠΕ, είχε τονιστεί ότι αυτή η απόφαση θα καθιστούσε το έργο μη βιώσιμο οικονομικά.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες το πρωί, ασκήθηκαν συντονισμένες πιέσεις στην κυπριακή πλευρά, να δεχτεί τις θέσεις του ΑΔΜΗΕ ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι, καθώς ο ΑΔΜΗΕ δεν διαθέτει ίδια κεφάλαια για την πληρωμή της Nexans, το έργο θα σταματήσει. Ήδη την περασμένη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας υλοποίησης, είχε ενημερώσει γραπτώς τις κυπριακές αρχές ότι αν δεν ανακληθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ άμεσα και δεν υπάρξει άλλη ως τις 14 Αυγούστου, δεν θα παραχωρήσει το Full Notice to Proceed στη Nexans και η κατασκευή του καλωδίου θα σταματήσει. Το περιθώριο για το Full Notice to Proceed είναι έως τα τέλη Αυγούστου. ΑΔΜΗΕ και Nexans έχουν υπογράψει συμβόλαιο ύψους 1.4 δις ευρώ.

Η ίδια η Nexans, η οποία ήδη κατασκευάζει το καλώδιο σε εργοστάσιο στη Νορβηγία, επισήμανε στην τηλεδιάσκεψη ότι πως αν η ΡΑΕΚ δεν προβεί, μέσα στις επόμενες μέρες, σε απόφαση που θα προβλέπει την έναρξη ανάκτησης εξόδων του ΑΔΜΗΕ, η κατασκευή του καλωδίου θα σταματήσει. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας προειδοποίησε ότι αν παρέλθει η 14η Αυγούστου χωρίς να υπάρξει δεσμευτική εντολή, τότε το καλώδιο διατεθεί σε άλλο έργο που έχει αναλάβει.

Το ίδιο τόνισαν, από την πλευρά τους, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, από τη δική της πλευρά, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της ΡΑΕΚ, καθώς, όπως τονίζουν κύκλοι της, σε μία τέτοια περίπτωση, διακυβεύεται, λόγω των προβλεπόμενων καθυστερήσεων, η ίδια η εκταμίευση της ευρωπαϊκής επιδότησης του έργου, ύψους, €657 εκατ., που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες επέβαλαν την συμμετοχή και της Nexans, στη χθεσινή διαδικτυακή συνάντηση.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι απουσίαζε από την τηλεδιάσκεψη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) για άγνωστους λόγους αν και αρχικά πληροφορίες ήθελαν να έχει προσκληθεί.

Αύριο Πέμπτη ο κ. Μανουσάκης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό  Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, κατά την οποία θα τού παραδώσει τη μελέτη κόστους-οφέλους του έργου. Στο επίκεντρο της μελέτης βρίσκεται η επιβάρυνση που συνεπάγεται η υλοποίησή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και δη στον Κύπριο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας της Κύπρου ο κ. Γιώργο Παπαναστασίου, πρόθεση του Υπουργείου είναι η εν λόγω μελέτη να αξιολογηθεί από ειδικούς και εντός καλοκαιριού να υπάρχουν οι απόψεις των ειδικών αυτών έτσι ώστε να ληφθεί και η τελική επενδυτική απόφαση.