Τον περασμένο Ιούνιο, οι τιμές του αργού ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα έξι μηνών, όταν οι αξιωματούχοι του OPEC+ δήλωσαν ότι η χαλάρωση των εθελοντικών περικοπών της πετρελαϊκής παραγωγής θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παρέμειναν υψηλοί. Αυτά επισημαίνονται στην τελευταία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για τον μήνα Ιούλιο

η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (11/7) και αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τον Ιούνιο παρά τις έντονες ανησυχίες για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας και την επιβράδυνση της αύξησης της πετρελαϊκής ζήτησης. Τα παγκόσμια παρατηρούμενα πετρελαϊκά αποθέματα αυξήθηκαν τον Μάιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2021. Τα υπεράκτια αποθέματα κινήθηκαν προς την ξηρά με γρήγορο ρυθμό, με το δια θαλάσσης πετρέλαιο να υποχωρεί απότομα, ενώ τα χερσαία αποθέματα αυξήθηκαν σε υψηλό 30 μηνών ενόψει της εποχικής ανόδου της δραστηριότητας των διυλιστηρίων, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά την πτώση που κατέγραψαν τους προηγούμενους έξι μήνες. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά 18.1 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, λόγω της άντλησης αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνθηκε σε μόλις 710 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το β’ τρίμηνο του 2024, αποτελώντας την χαμηλότερη τριμηνιαία άνοδο εδώ και ένα χρόνο. Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα, που εδώ και πολύ καιρό ήταν η κινητήρια δύναμη της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, συρρικνώθηκε τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο και αξιολογείται το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους οριακά κάτω από τα επίπεδα της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ετήσια κέρδη 1.5 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2023 και 740 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα το α’ τρίμηνο του 2024. Η ζήτηση για βιομηχανικά καύσιμα και πετροχημικές πρώτες ύλες ήταν ιδιαίτερα ασθενής. Αντίθετα, τα στοιχεία παράδοσης πετρελαίου και νάφθας το β’ τρίμηνο του 2024 για τις οικονομίες του ΟΟΣΑ ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, σηματοδοτώντας πιθανώς μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη στον προβληματικό μεταποιητικό τομέα της Ευρώπης. Οι προσδοκίες για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 και το 2025 παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες στα 970 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και 980 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα, αναφέρει ο ΙΕΑ.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου παρουσίασε άνοδο, με την παραγωγή του β’ τριμήνου του 2024 να αυξάνεται κατά 910 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά επιπλέον 770 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το γ’ τρίμηνο του 2024, με τα μη μέλη του OPEC+ να παρέχουν 600 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα από τα κέρδη, τονίζει ο ΙΕΑ. Για το 2024 συνολικά, η αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου προβλέπεται κατά μέσο όρο στα 770 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, γεγονός που θα αυξήσει την προσφορά πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ της τάξεως των 103 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Η παραγωγή εκτός OPEC+ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή των χωρών του OPEC+ θα μειωθεί κατά 740 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, εάν διατηρηθούν οι υφιστάμενες εθελοντικές περικοπές. Η αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής προσφοράς το 2025 προβλέπεται στα 1.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τις χώρες εκτός OPEC+, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία, να οδηγούν την «κούρσα» για τρίτη συνεχή χρονιά, προσθέτοντας 1.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στις αρχές Ιουνίου, ο OPEC+ παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την χαλάρωση των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών της πετρελαϊκής παραγωγής έως και 2.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το δ’ τρίμηνο του 2024 έως το γ’ τρίμηνο του 2025. Δεδομένων των διαβεβαιώσεων του μπλοκ ότι η αύξηση της παραγωγής μπορεί να διακοπεί ή να αντιστραφεί υπό τις συνθήκες της αγοράς, ο ΙΕΑ θα προσαρμόσει αντίστοιχα την πετρελαϊκή προσφορά του OPEC+, όταν επιβεβαιωθεί μια τέτοια απόφαση.

Παράλληλα, η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του OPEC+ πρόκειται να συνεδριάσει την 1η Αυγούστου για να εξετάσει τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και τα επίπεδα παραγωγής. Οι τρέχουσες προβλέψεις του ΙΕΑ για την πετρελαϊκή προσφορά και ζήτηση δείχνουν ότι η ζήτηση για αργό του OPEC+ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 42.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το γ’ τρίμηνο του 2024 και στα 41.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δ’ τρίμηνο του 2024 – περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από την παραγωγή του Ιουνίου, αντίστοιχα. Για το επόμενο έτος, η ζήτηση για αργό του OPEC+ υποχωρεί στα 41.1 εκατ. βαρέλια την ημέρα καθώς η αύξηση της ζήτησης συνεχίζει να επιβραδύνεται και η παραγωγή εκτός OPEC+ συνεχίζει να αυξάνεται, καταλήγει ο ΙΕΑ.