Μοντέλο ΔΕΗ στις ΔΕΚΟ με Στόχο την Εξυγίανση: Σε Διαβούλευση το Νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Μοντέλο ΔΕΗ στις ΔΕΚΟ με Στόχο την Εξυγίανση: Σε Διαβούλευση το Νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ
της Ραλλούς Αλεξοπούλου
Πεμ, 11 Ιουλίου 2024 - 19:28

Αλλάζουν οι διαδικασίες στον διορισμό διοικήσεων στις θυγατρικές του Υπερταμείου ΔΕΚΟ από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται, επιπλέον, λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Στόχος η εξυγίανση των ΔΕΚΟ, ακολουθώντας το μοντέλο της ΔΕΗ.

Επίσης, έρχονται αλλαγές στη λειτουργία και τον σκοπό του Υπερταμείου με απορρόφηση των ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο εκτιμάται ότι πιθανόν έως το τέλος του έτους θα έχει στην ουσία εκπληρώσει τον ρόλο του με την αποεπένδυση και του 18% της Εθνικής που έχει στο χαρτοφυλάκιο του.

Ειδικά στο θέμα των ΔΕΚΟ, υιοθετείται το «μοντέλο ΔΕΗ» με περισσότερη ευελιξία σε θέματα στελέχωσης και αμοιβών των διοικήσεων, προσλήψεων προσωπικού και προμηθειών των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου.

Με στόχο την επίλυση πάγιων προβλημάτων και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ΔΕΚΟ οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, προβλέπονται οριζόντιες, αλλά και ειδικές παρεμβάσεις για κάθε μια επιχείρηση, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα με βάση τις δυνατότητές τους τόσο για τους εργαζόμενους τους, όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία, με βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κάθε εταιρείας. Μέχρι σήμερα η διαδικασία που προβλέπεται είναι πολλών βημάτων, απαιτεί πολύ χρόνο και στην πράξη καθιστά την εν λόγω διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική. H θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα θα είναι 4ετής, από 3ετής που είναι σήμερα, με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ ανανέωσης άπαξ.
  • Απόλυτη ευελιξία στις αμοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπολοίπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ.
  • Οι διαδικασίες προσλήψεων του προσωπικού τους γίνονται πιο ευέλικτες, με έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ εντός 10 ημερών και συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσματική διεξαγωγή της διαδικασίας.
  • Πιο ευέλικτες προμήθειες. Ο κανονισμός προμηθειών υποβάλλεται στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών.
  • Τα πειθαρχικά συμβούλια θα λειτουργούν χωρίς τη συμμετοχή συνδικαλιστών.

Οι αλλαγές αφορούν τις παρακάτω θυγατρικές εταιρίες του Υπερταμείου:

  • Όμιλος ΟΑΣΑ Συγκοινωνίες Αθηνών (ΟΑΣΑ και οι 100% θυγατρικές του: Οδικές Συγκοινωνίες – ΟΣΥ και Σταθερές Συγκοινωνίες – ΣΤΑΣΥ
  • Ελληνικά Ταχυδρομεία (και η 100% θυγατρική τους ΕΛΤΑ Courier)
  • ΔΕΘ-Helexpo
  • Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)
  • Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ)
  • ΓΑΙΑΟΣΕ
  • Ελληνικές Αλυκές
  • Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ)

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τα ΕΛΤΑ και τον ΟΑΣΑ (με τις θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), καθώς το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης στελεχών από την αγορά, κάνει πιο ελαστικές τις προσλήψεις, απολύσεις και αμοιβές προκειμένου να μπορέσουν να «εξυγιανθούν».

Ανεβάζει «ταχύτητες» η ΕΤΑΔ

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς σε συνεργασία με το Υπερταμείο, προχωρούν διαγωνισμοί για την χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της.

Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, αναμένεται ότι 36.000 ακίνητα θα αποτιμηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Ωστόσο, δεν θα πραγματοποιηθούν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισμοί. Θα βγουν διαφορετικά «πακέτα» με διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά, προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα. Τα ακίνητα σε κάθε εταιρεία θα προορίζονται για συγκεκριμένη αξιοποίηση (οικιστική, βιομηχανική, τουριστική) ώστε να προσελκύουν πιο εύκολα επενδυτές.

Για παράδειγμα, για το ακίνητο του Ταε-Κβο-Ντο στο Φάληρο ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος και πλέον η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσουν από κοινού σε έρευνα αγοράς για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός.

Τις προηγούμενες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης και αξιοποίησης εμβληματικών ακινήτων της ΕΤΑΔ, με έμφαση σε εκείνα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία για την εθνική οικονομία, τον τουρισμό και τη βιομηχανία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")