Η Κίνα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς φιλοξενεί τα δύο τρίτα των νέων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο. Η ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ έχει σημάνει και τη μείωση της χρήσης άνθρακα, από τη χώρα που αποτελεί τον μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως

Η Κίνα κατασκευάζει το 64%, ή αλλιώς 339 GW της συνολικής νέας ισχύος ΑΠΕ, για μαζική ηλεκτροδότηση. Ως εκ τούτου, το Πεκίνο αναδεικνύεται στον παγκόσμιο ηγέτη στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, έχοντας μία γιγάντια διαφορά από τα υπόλοιπα κράτη. Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη δεύτερη θέση με μόλις 40 GW υπό κατασκευή έργων. Χάρη στην ταχύτητα και το εύρος των κινεζικών έργων, το Πεκίνο θα καταφέρει να υλοποιήσει τον στόχο του για εγκατάσταση 1200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας 6 χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό του. Πέραν αυτού, ο ρυθμός εγκατάστασης νέας ισχύος ΑΠΕ από την Κίνα σημαίνει πως ο διεθνής στόχος για τριπλασιασμό της ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030 μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και χωρίς τον υδροηλεκτρισμό— έναν άλλον τομέα στον οποίο κυριαρχεί η Κίνα.

Μολονότι το κινεζικό δίκτυο βρίσκεται ακόμα σε φάση προσαρμογής ώστε να απορροφήσει την παραγόμενη ισχύ των ΑΠΕ, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η χρήση άνθρακα έχει πέσει σε χαμηλά ρεκόρ: Τον Μάϊο του 2024, το 53% της ηλεκτρικής ενέργειας παράχθηκε από άνθρακα, μία μείωση της τάξεως του 60% συγκριτικά με τον Μάϊο του 2023. Για το ίδιο διάστημα, το 44% της ενέργειας προήλθε από μη ορυκτά καύσιμα, με την ηλιακή ενέργεια να αγγίζει το 12% της συνολικής παραγωγής, την αιολική το 11%, τον υδροηλεκτρισμό στο 15%, και την πυρηνική στο 5%. Αναμενόμενα, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 3,6% τον Μάϊο.

Αν αυτή η εικόνα συνεχιστεί, τότε είναι πιθανό ότι οι προβλέψεις αρκετών αναλυτών για κορύφωση της χρήσης άνθρακα το 2023 θα επαληθευτούν. Ωστόσο, η εγκατάσταση νέων μονάδων ΑΠΕ δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα για τη μείωση των εκπομπών. Η Κίνα μαζί με την Ινδία και άλλα αναπτυσσόμενα κράτη της Ασίας συνεχίζουν να κατασκευάζουν και νέες μονάδες καύσης άνθρακα ώστε να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση. Αν η διεθνής στρατηγική απανθρακοποίησης δεν λάβει υπόψη αυτό το φαινόμενο, τότε η εγκατάσταση ΑΠΕ δεν επαρκεί για την επίτευξη του net zero.