Δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα έλαβαν οι Ρώσοι μεγιστάνες, καθώς η χαλάρωση της οικονομικής αβεβαιότητας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία βοήθησε ώστε να αυξηθούν τα ποσά που διανέμουν οι εταιρείες τους. Τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν πάνω από 1 τρισ. ρούβλια (11,3 δισ. δολάρια) για το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία για τα μερίσματα που συγκέντρωσε το Bloomberg. Πολλοί από αυτούς τους επιχειρηματίες έχουν στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν, ενώ σε ορισμένους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση λόγω του πολέμου που διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο του

Ο Vagit Alekperov, βασικός µέτοχος και πρώην πρόεδρος του πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας µε περίπου 186 δισ. ρούβλια σε µερίσµατα. Του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωµένο Βασίλειο και την Αυστραλία, αλλά µέχρι στιγµής έχει αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δισεκατοµµυριούχοι Alexey Mordashov της Severstal και Vladimir Lisin της Novolipetsk Steel ήταν οι επόµενοι µε έσοδα από µερίσµατα 148 δισ. και 121 δισ. ρουβλίων αντίστοιχα. Στον Mordashov έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωµένο Βασίλειο και την Ε.Ε., ενώ ο Lisin δεν υπόκειται σε σηµαντικούς περιορισµούς. 

Ο κατάλογος περιλαµβάνει επίσης τον δισεκατοµµυριούχο σύµµαχο του Πούτιν Gennady Timchenko και την Tatyana Litvinenko, η οποία έλαβε µερίδιο της Phosagro πριν επιβληθούν κυρώσεις στον σύζυγό της Vladimir από τις ΗΠΑ το 2023. Ο Vladimir Litvinenko είναι πρύτανης του Πανεπιστηµίου Μεταλλείων της Αγίας Πετρούπολης, από όπου ο Πούτιν έλαβε διδακτορικό δίπλωµα το 1997 και ήταν υπεύθυνος εκστρατείας του προέδρου στην πόλη κατά τη διάρκεια τριών εκλογικών αναµετρήσεων. 

Οι ΗΠΑ και οι σύµµαχοί τους επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, ωθώντας πολλές εταιρείες να σταµατήσουν τις πληρωµές µερισµάτων λόγω της αβεβαιότητας για µια πιθανή οικονοµική κατάρρευση. Αυτοί οι φόβοι δεν έχουν επιβεβαιωθεί, καθώς η οικονοµία της Ρωσίας προσαρµόστηκε σταδιακά στις νέες συνθήκες και οι εξαγωγείς βρήκαν εναλλακτικές αγορές. 

Μετά τη συρρίκνωση το έτος που ακολούθησε την έναρξη του πολέµου, η οικονοµία της Ρωσίας ανέκαµψε απότοµα καθώς η κυβέρνηση έκανε µεγάλες δαπάνες για να επεκτείνει την αµυντική βιοµηχανία, να θωρακίσει τις εγχώριες επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να στηρίξει τις οικογένειες.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,4% το πρώτο τρίµηνο, σε ετήσια βάση. Πολλοί εξαγωγείς εµπορευµάτων έχουν ξαναρχίσει την καταβολή µερισµάτων µετά την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών τους και την εκ νέου δροµολόγηση των πωλήσεών τους σε αγορές στην Κίνα, στην Ινδία και σε άλλες χώρες του Παγκόσµιου Νότου, όπου δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις λόγω του πολέµου στην Ουκρανία. Πολλές ελεγχόµενες από το κράτος εταιρείες, όπως η Gazprom Neft, και η µεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η Sberbank, δεν σταµάτησαν ποτέ να κάνουν πληρωµές µερισµάτων καθώς συγκέντρωσαν κέρδη - ρεκόρ κατά τη διάρκεια του πολέµου. Οι µέτοχοι της Sberbank ενέκριναν τον περασµένο µήνα µερίσµατα - ρεκόρ 752 δισ. ρουβλίων για το 2023.

Ωστόσο, η οικονοµία της Ρωσίας µπορεί να αντιµετωπίσει σηµαντικά προβλήµατα το δεύτερο εξάµηνο του έτους και το 2025, που µπορεί να ωθήσουν την κυβέρνηση να αυξήσει τους φόρους, σύµφωνα µε τον Chris Weafer, διευθύνοντα σύµβουλο της Macro-advisory. Για πολλούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων «είναι καλύτερα να βγάλουν τα χρήµατα τώρα αντί να κινδυνεύσουν να τα χάσουν σε φόρους το επόµενο έτος», είπε.

Πολλοί από αυτούς τους επιχειρηµατίες έχουν στενούς δεσµούς µε τον πρόεδρο Πούτιν, ενώ σε ορισµένους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη ∆ύση λόγω του πολέµου στην Ουκρανία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")