Η απόδοση του νέου ομολόγου συμπιέστηκε στο 4,625%, από την περιοχή του 5% όπου είχαν τεθεί οι αρχικές εκτιμήσεις για την τιμολόγησή του

 

Ισχυρή ζήτηση, που υπερκάλυψε την έκδοση πάνω από έξι φορές, εκδηλώθηκε για το πράσινο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,625%.

Ισχυρή ζήτηση, που υπερκάλυψε την έκδοση πάνω από έξι φορές, εκδηλώθηκε για το πράσινο οµόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς οι προφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, µε την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια η απόδοση του οµολόγου συµπιέστηκε στο 4,625%, από την περιοχή του 5% όπου είχαν τεθεί οι αρχικές εκτιµήσεις για την τιµολόγησή του.

Το οµόλογο είναι τύπου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), 5NC4, δηλαδή πενταετούς διάρκειας µε δυνατότητα ανάκλησης µετά τα 4 έτη, και αναµένεται να λάβει βαθµολογία Baa3 από τη Moody’s. Το ποσό που αντλήθηκε θα αξιοποιηθεί για τους σκοπούς της χρηµατοδότησης ή και αναχρηµατοδότησης των αποδεκτών πράσινων περιουσιακών στοιχείων και για την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιµες υποχρεώσεις – γνωστών ως MREL της τράπεζας. Με βάση τα στοιχεία α΄ τριµήνου του 2024, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δείκτη MREL 26%, υπερκαλύπτοντας τον ενδιάµεσο στόχο για τον Ιανουάριο του 2024 που µε βάση τις εποπτικές απαιτήσεις τοποθετείται στο 21,9%, καθώς και τον στόχο για τον Ιανουάριο του 2025 που τοποθετείται στο 24,9%. Μετά και τη χθεσινή έκδοση του πράσινου οµολόγου αλλά και τις πρόσφατες εκδόσεις, ο δείκτης MREL ανεβαίνει στο 27,5%. Η εκδοτική δραστηριότητα της τράπεζας από την αρχή του έτους έως σήµερα περιλαµβάνει ένα Tier 2 οµόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ µε κουπόνι 7,25% που εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου, για την αναχρηµατοδότηση προηγούµενης έκδοσης οµολόγου 400 εκατ. ευρώ µε κουπόνι 9,75% το 2019 και δυνατότητα ανάκλησης στις 24 Ιουνίου, και ένα senior preferred οµόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ µε κουπόνι 5% που εκδόθηκε στις 24 Απριλίου.

Να σηµειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς αναθεώρησε πρόσφατα το πλαίσιο για τα πράσινα οµόλογα που είχε εκδώσει τον Σεπτέµβριο του 2021, προκειµένου να ευθυγραµµιστεί µε την πρακτική της αγοράς και τη στρατηγική της για τη βιωσιµότητα. Το νέο πλαίσιο πράσινων οµολόγων µε ηµεροµηνία Ιουνίου 2024 έχει αναπτυχθεί σε ευθυγράµµιση µε την πιο πρόσφατη έκδοση των αρχών πράσινων οµολόγων που διαχειρίζεται η ICMA και προβλέπει χρήση των εσόδων για χρηµατοδοτήσεις καθαρών πράσινων µεταφορών, χαµηλών εκποµπών άνθρακα στη ναυτιλία, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σταθµούς ηλεκτρικής φόρτισης ενέργειας, πράσινα κτίρια, ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και δανειοδοτήσεις για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης. Οπως σηµειώνεται, «η Πειραιώς έχει ενισχύσει τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής έργων και έχει ενσωµατώσει τη διαχείριση κινδύνων ESG στις εσωτερικές πολιτικές δανεισµού», ενώ «τα κριτήρια επιλεξιµότητας έχουν επικαιροποιηθεί για να ευθυγραµµίζονται κατά το δυνατόν περισσότερο µε τα κριτήρια ουσιαστικής συνεισφοράς (SCC) του EU Taxonomy».

Η τράπεζα αναβαθµίστηκε πρόσφατα από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s Ratings στην επενδυτική βαθµίδα Βaa3 µε θετικές προοπτικές. Η Moody’s Ratings επισηµαίνει ότι η απόφασή της είναι αποτέλεσµα της σηµαντικής εξυγίανσης του ισολογισµού, της σταθερής λειτουργικής κερδοφορίας, των ενισχυµένων κεφαλαιακών δεικτών και του ισχυρού προφίλ ρευστότητας της τράπεζας. Ο διεθνής οίκος αναβάθµισε την αξιολόγηση µακροπρόθεσµων καταθέσεων της Πειραιώς σε Baa3 από Ba1, βελτιώνοντας την αξιολόγηση χρέους υψηλής εξασφάλισης κατά δύο βαθµίδες, σε Baa3 από Ba2. Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις του χρέους υψηλής εξασφάλισης και των µακροπρόθεσµων καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς παραµένουν θετικές, αντανακλώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αναβαθµίσεις τους επόµενους 12-18 µήνες.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, µε την τράπεζα να αντλεί 650 εκατ. ευρώ.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")