Η Φον ντερ Λάιεν απαντά στην επιστολή Μητσοτάκη και η Κομισιόν απαντά σε ερωτήσεις της ανταποκρίτριάς μας στις Βρυξέλλες

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, ιδιαίτερα σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, είναι διεθνές ζήτημα αιχμής που απασχολεί τις κοινωνίες, τις κυβερνήσεις και την οικονομική αρθρογραφία. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες δεν σημαίνει μείωση των τιμών, αλλά μείωση των ρυθμών αύξησης των τιμών, η δε σωρευτική επίδραση της ακρίβειας τη διετία 2022-2023 παραμένει. Ετσι, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, κυβερνήσεις αλλά και πολιτικά κόμματα εφαρμόζουν ή προτείνουν ευρείας γκάμας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί –και σε αυτό το ζήτημα– εξαίρεση. Ενώ στη μακρινή Αυστραλία η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συζητούν ρηξικέλευθα μέτρα (όπως βαριά πρόστιμα μέχρι και το 10% του κύκλου εργασιών ή υποχρέωση σουπερμάρκετ με μονοπωλιακή θέση στην αγορά σε κατάτμηση και πώληση κομματιών τους), ενώ στην Ευρώπη πολλές χώρες μείωσαν τους συντελεστές ΦΠΑ, η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ανάλογα μέτρα.

Φον ντερ Λάιεν σε Μητσοτάκη
 
Η γνωστή πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού να αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πρακτικές των πολυεθνικών να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους σε διαφορετικά κράτη-μέλη, έτυχε απάντησης χθες. Στην απάντησή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημερώνει ότι θα αναθέσει σε υπηρεσίες της Κομισιόν να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τέτοιες πρακτικές καθώς και για ρυθμιστικούς κανόνες που ενδεχόμενα ευνοούν την ανάπτυξή τους και υπόσχεται ότι το όλο θέμα θα ενταχθεί στην ατζέντα της Κομισιόν κατά τον επόμενο πολιτικό κύκλο.

Καλοδεχούμενη η διαδικασία, εάν προχωρήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι χρονοβόρα και αμφίβολου αποτελέσματος. Αν πάντως ζητείται από την Κομισιόν να πάρει μέτρα κατά καταχρηστικών πρακτικών πολυεθνικών, είναι πολύ περισσότερο εύλογο να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση πρωτοβουλίες και να θεσπίσει μέτρα ενάντια στις μονοπωλιακές πρακτικές στην ελληνική αγορά.

Κομισιόν στην «Εφ.Συν.»

Πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της Επιτροπής σε ερωτήματα που υπέβαλε εκ μέρους της εφημερίδας μας η ανταποκρίτρια της «Εφ.Συν.» στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά. Το ενδιαφέρον εστιάζεται βασικά σε δύο σημεία:

Οσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι τα κράτη-μέλη:

● Εχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο μειωμένους συντελεστές έως και 5% σε αγαθά και υπηρεσίες σε έως και 24 κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα III της Οδηγίας περί ΦΠΑ.

● Μπορούν επίσης να εφαρμόζουν έναν μειωμένο συντελεστή χαμηλότερο από 5% και μία εξαίρεση («μηδενικός συντελεστής») σε έως και επτά κατηγορίες στον κατάλογο που θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες π.χ. τρόφιμα, φάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα.

Για τα έσοδα από την πρόσθετη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα με προσδοκώμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή απαντάει ότι η εισφορά αλληλεγγύης έχει προσωρινό χαρακτήρα (για τα έτη 2022 και 2023) και πρέπει να χρησιμοποιείται για τον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Προκύπτει έτσι ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να συνδέσει τα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με τα μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους, έχει προπαγανδιστικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στο να αποφύγει τη σύνδεση της χρηματοδότησης του μέτρου από το υπερ-πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

(από efsyn.gr)