Αλεξανδρούπολη, Μια Πόλη Γεμάτη «Ενέργεια»!

Αλεξανδρούπολη, Μια Πόλη Γεμάτη «Ενέργεια»!
του Iωάννη Ζαμπούκη, δημάρχου Αλεξανδρούπολης
Σαβ, 13 Ιουλίου 2024 - 06:20

Η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου βιώνει μια περίοδο ταχύτατων αλλαγών και ανάπτυξης, που διαμορφώνουν το μέλλον της. Είναι το  εκτενές παραλιακό της μέτωπο που αγγίζει τα 32 χιλιόμετρα; Είναι οι ανέμελες βόλτες στην παραλιακή κεντρική οδό που μετά τις 8 μ.μ. μετατρέπεται σε έναν απέραντο πεζόδρομο; Είναι το φρέσκο ψάρι και το κρασί; Ή τελικά μήπως είναι η ευτυχία και η ηρεμία ζωγραφισμένες στα πρόσωπα κατοίκων και επισκεπτών, αυτό που χαρακτηρίζει την πόλη της Αλεξανδρούπολης;

Μια πόλη ακριτική, που αν και βρίσκεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως η πινέζα στον χάρτη, κατάφερε με πολλή δουλειά, όραμα και στοχοπροσήλωση να μετατρέψει τα όποια χαρακτηριστικά της σε συγκριτικά πλεονεκτήματα, να αναδείξει τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της και να βρεθεί στο προσκήνιο! Αυτός άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος μου και ήδη βρίσκομαι στο τιμόνι της διοίκησης για 2η θητεία και 5η συνεχή χρονιά.

Με διάθεση εξωστρέφειας και ισχυρή αυτοπεποίθηση έκανε δυναμική είσοδο στις διεθνείς τουριστικές αγορές, προσελκύοντας πλήθος τουριστών και δίνοντας το έναυσμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία, και κυρίως με σεβασμό στους μόνιμους κατοίκους της, οι οποίοι συνεχίζουν και απολαμβάνουν το καλοκαίρι στην πόλη με την ίδια πολυτέλεια.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά είναι αυτές που συνθέτουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε επισκέπτες και κατοίκους να απολαύσουν τις ζεστές ημέρες, απογεύματα και νύχτες του φετινού καλοκαιριού έχοντας στη διάθεσή τους πολυάριθμες επιλογές και μάλιστα με δωρεάν είσοδο και εύκολη πρόσβαση για όλους!

Η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου βιώνει μια περίοδο ταχύτατων αλλαγών και ανάπτυξης, που διαμορφώνουν το μέλλον της. Η πόλη, γνωστή για τη στρατηγική της θέση ως πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενισχύει τον ρόλο της ως οικονομικού και πολιτιστικού κέντρου.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλεξανδρούπολη έχει επενδύσει σημαντικά στην ανάπτυξη των υποδομών της. Το λιμάνι της πόλης εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται, φιλοξενώντας πλέον μεγάλες εμπορικές και στρατιωτικές δραστηριότητες. Αυτή η αναβάθμιση προσελκύει διεθνείς επενδυτές και εταιρείες logistics, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη κομβικό σημείο για τη μεταφορά αγαθών.

Παράλληλα, εξελίσσεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την περιοχή. Το νέο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) αναμένεται να προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια και να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, καθιστώντας την πόλη πύλη ενέργειας για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Και κάπως έτσι, η Αλεξανδρούπολη κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα και τους ανθρώπους.

Οι όμορφες παραλίες, η γαστρονομία και η φιλοξενία της περιοχής προσελκύουν ολοένα και περισσότερους τουρίστες. Επιπλέον, οι φυσικές ομορφιές της περιοχής, όπως το Δέλτα του Έβρου και οι περιπατητικές διαδρομές, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες. Η γοητευτική πόλη της Θράκης αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό που προσφέρει ένα πλούσιο μίγμα φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονων ανέσεων.

Ωστόσο, μαζί με τις ευκαιρίες δεν είναι λίγες και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Η διαχείριση της ταχείας ανάπτυξης, η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι ζητήματα που απαιτούν συνεχή προσοχή. Κι όμως, η πόλη δείχνει να έχει τη δυναμική και την αποφασιστικότητα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, δημιουργώντας ένα λαμπρό και βιώσιμο μέλλον για τους κατοίκους της.

Η Αλεξανδρούπολη αλλάζει και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, διατηρώντας ταυτόχρονα την ταυτότητά της. Η πόλη εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο, ζωντανό και δυναμικό τόπο, που προσφέρει ευκαιρίες και προοπτικές για όλους, με ποιότητα ζωής και ανθρώπινους ρυθμούς στην καθημερινότητα που πολλοί θα ζήλευαν. Μια βόλτα στην Αλεξανδρούπολη, μόλις 50’ από την Αθήνα με το αεροπλάνο, αρκεί για να σας πείσει!

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")