H ετήσια αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ πρέπει να αυξηθεί στο 16,4%, από 14% που ήταν πέρσι, μέχρι το 2030, για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του τριπλασιασμού των ΑΠΕ που τέθηκε στην COP28, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Στην έκθεση Renewable Energy Statistics 2024, ο IRENA αναφέρει ότι οι ΑΠΕ καθίστανται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας με πρωτοφανή αύξηση που παρατηρήθηκε πέρυσι. "Η πρωτοφανής αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 14% κατά τη διάρκεια του 2023 καθιέρωσε έναν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% (2017-2023)", σύμφωνα με την έκθεση.

Λόγω της συνεχούς μείωσης των προσθηκών μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι ΑΠΕ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν τα ορυκτά καύσιμα στην παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ, αποκαλύπτει η έκθεση. Ο οργανισμός αναφέρει ότι αν συνεχιστεί η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το τελευταίο έτος, ο κόσμος θα χάσει "τον στόχο κατά 13,5%" και η παγκόσμια δυναμικότητα των ΑΠΕ θα υπολείπεται του στόχου να φθάσει τα 11,2 TW έως το 2030.

"Αν ο κόσμος διατηρήσει τον ιστορικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του 10%, θα συσσωρεύσει μόνο 7,5 TW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030, χάνοντας τον στόχο κατά σχεδόν το ένα τρίτο", αναφέρει ο IRENA. Ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε ότι οι ΑΠΕ προηγούνται των ορυκτών καυσίμων, αλλά "πρέπει να αναπτυχθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και κλίμακα".

Χωρίς βελτίωση, "θα αποτύχουμε μόνο στην επίτευξη του στόχου τριπλασιασμού των ΑΠΕ που συμφωνήθηκε στη Συναίνεση των ΗΑΕ στην COP28, θέτοντας κατά συνέπεια σε κίνδυνο τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη", δήλωσε ο La Camera.

Ο πρόεδρος της COP28 Dr. Sultan Al Jaber δήλωσε ότι η έκθεση είναι "ένα κάλεσμα αφύπνισης για ολόκληρο τον κόσμο" και ότι οι χώρες πρέπει να αυξήσουν το ρυθμό και την κλίμακα της ανάπτυξης. "Αυτό σημαίνει αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, των πολυμερών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών", δήλωσε ο Al Jaber.