Η Ανοδος ενός Κατασκευαστή Μπαταριών Αυξάνει την Ελπίδα για Ανάκαμψη των Πωλήσεων EV

Η Ανοδος ενός Κατασκευαστή Μπαταριών Αυξάνει την Ελπίδα για Ανάκαμψη των Πωλήσεων EV
energia.gr
Δευ, 15 Ιουλίου 2024 - 12:55

Η επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα είναι προσωρινή, επιμένουν τα στελέχη των αμερικανικών μπαταριών, καθώς οι ισχυρές πωλήσεις καθαρών αυτοκινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο στη Βόρεια Αμερική δείχνουν ότι οι οδηγοί παραμένουν πρόθυμοι να γίνουν πράσινοι. Αυτή την εβδομάδα, οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής μπαταριών QuantumScape σημείωσαν άνοδο 52% μετά την 

 

αποκάλυψη της πληρωμής 130 εκατ. δολαρίων από τη Volkswagen για δικαιώματα τεχνολογίας.

Οι μετοχές της QuantumScape, η οποία κατασκευάζει μπαταρίες στερεάς κατάστασης αντί για τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου των EV, είχαν πέσει από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο το 2020 μέσω μιας εταιρείας με λευκή επιταγή.

Η ανακοίνωση ήταν ένα σπάνιο φωτεινό σημείο φέτος για τους αμερικανούς κατασκευαστές μπαταριών, των οποίων οι υψηλές αποτιμήσεις έχουν καταρρεύσει εν μέσω της επιβράδυνσης των πωλήσεων EV και του αυξανόμενου ανταγωνισμού των κινεζικών προμηθευτών όπως η BYD και η CATL.

"Θα ήμουν ανόητος αν έλεγα ότι δεν ανησυχώ για τους Κινέζους ανταγωνιστές", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Siva Sivaram, διευθύνων σύμβουλος της QuantumScape.

Η ανάπτυξη από την εταιρεία μπαταριών στερεάς κατάστασης θα δώσει στα αυτοκίνητα EV μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτερους χρόνους φόρτισης σε σχέση με τις μπαταρίες λιθίου που κατασκευάζονται από Κινέζους ή άλλους ανταγωνιστές, υποστήριξε ο Sivaram. Αλλά οι αναλυτές της Wall Street έχουν πει ότι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης έχουν αβέβαιη πορεία προς την εμπορική αξιοποίηση.

Η συμφωνία με τη Volkswagen δίνει στην QuantumScape περίπου έναν έως δύο μήνες ελεύθερων ταμειακών ροών, ανέφερε η Morgan Stanley σε έκθεση της 11ης Ιουλίου.

Το 25% στην QuantumScape

Η Volkswagen επένδυσε προηγουμένως 300 εκατ. δολάρια στην QuantumScape και ελέγχει περίπου το 25% της δύναμης ψήφου στην εταιρεία, ανέφερε η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πιθανή μαζική παραγωγή των κυψελών μπαταρίας της.

"Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει αυτά τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα", δήλωσε ο Sivaram σχετικά με τις υποτονικές πωλήσεις EV. "Ναι, υπάρχει σίγουρα μια αναταραχή. Απλά πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις διακυμάνσεις".

Η Tesla, η μεγαλύτερη εταιρεία EV στον κόσμο, ανέφερε αυτόν τον μήνα δεύτερη συνεχόμενη μείωση στις τριμηνιαίες πωλήσεις οχημάτων.

Όμως, μετά από μια "ασταθή αρχή" του έτους, οι πωλήσεις EV στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 10% τους πρώτους έξι μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την Rho Motion. Η Ford δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι οι πωλήσεις EV της αυξήθηκαν κατά 72% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο πωλητή EV μετά την Tesla.

Παρόλα αυτά, οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων μπαταριών έχουν μειωθεί από την ακμή της αγοράς το 2021. Η εταιρεία ανάπτυξης μπαταριών Sila Nanotechnologies, με έδρα το πυρίτιο, η οποία αποτιμήθηκε στα 3,3 δισ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης του 2021, συγκέντρωσε 375 εκατ. δολάρια σε μια συγκέντρωση κεφαλαίων τον Ιούνιο που ο Joe Fath, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον επαναλαμβανόμενο επενδυτή TRowePrice, δήλωσε ότι ήταν "σαφώς ένας γύρος πτώσης".

"Οι άνθρωποι που συμμετέχουν, υπάρχει πεποίθηση και πίστη ότι όλες οι επίγειες μεταφορές θα γίνουν ηλεκτρικές", δήλωσε στους Financial Times ο Gene Berdichevsky, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sila.

Ένας άλλος από τους επαναλαμβανόμενους επενδυτές της Sila, η Sutter Hill Ventures, πραγματοποίησε μερικές από τις πρώτες επενδύσεις στην εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia και παραμένει στο διοικητικό της συμβούλιο, δήλωσε ο Berdichevsky.

Στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, "βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε θύλακα αέρα", δήλωσε ο Fath, αλλά πρόσθεσε ότι η χαμηλότερη αποτίμηση της Sila "δεν αποτελεί χτύπημα στην πρόοδό τους. Είναι ένα χτύπημα για τον κόσμο στον οποίο βρισκόμασταν σε σχέση με τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Όταν περνάς μέσα από περιβάλλοντα όπως αυτό, πρέπει να έχεις πιο γερό στομάχι".