Οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων και των υβριδικών οχημάτων αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως χάρη στην Κίνα. Στην παγκόσμια τάση αποτελεί, όμως, εξαίρεση η Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων υποχωρούν. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας έρευνας αγοράς Rho Motion, σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και υβριδικών αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους

Από το σύνολο των πωλήσεων το 60% αντιπροσωπεύει η Κίνα χάρη στην άφθονη προσφορά από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD τόσο σε ηλεκτροκίνητα όσο και σε υβριδικά. Η εν λόγω κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ανταγωνίζεται την Tesla και περιστασιακά πουλάει περισσότερα από αυτήν στην αμερικανική αγορά. Οι πωλήσεις της σημείωσαν μάλιστα σημαντική αύξηση τον Ιούλιο στη Βραζιλία και στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών έχουν υπερτριπλασιαστεί.

Παρουσιάζοντας χθες τα σχετικά στοιχεία ο Τσαρλς Λέστερ, επικεφαλής της Rho Motion, τόνισε ότι οι πωλήσεις υβριδικών έφτασαν τον Ιούλιο το 1,4 εκατ. οχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, από το οποίο οι 860.000 ήταν πωλήσεις στην Κίνα, με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να σημειώνει αύξηση πωλήσεων 25% σε ετήσια βάση. Η εικόνα είναι αντίθετη στην Ευρώπη, καθώς οι μηνιαίες πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και υβριδικών σημείωσαν σημαντική πτώση 7% στα 300.000 οχήματα. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη σε Φινλανδία, Ιρλανδία και Ολλανδία. Εξαίρεση στη Γηραιά Ηπειρο αποτέλεσε η Ιταλία καθώς έχουν προηγηθεί τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση Μελόνι, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν συνολικά οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων και υβριδικών κατά 34%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα στις ΗΠΑ και στον Καναδά οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 6%, φτάνοντας τον Ιούλιο σε 140.000 οχήματα.

Οπως τόνισε, πάντως, ο Τσαρλς Λέστερ, «η συνολική εικόνα για το τρέχον έτος δεν αναμένεται να είναι τόσο ικανοποιητική σε ό,τι αφορά τα φιλόδοξα σχέδια που οι βιομηχανίες και πολλοί είχαν για τον κλάδο». Ως εκ τούτου η Rho Motion αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της κατά 5%, προβλέποντας τώρα πως στη διάρκεια του έτους θα πουληθούν συνολικά 16,6 εκατ. ηλεκτροκίνητα οχήματα σε όλο τον κόσμο. Οπως τόνισε ο ίδιος, «είναι εντυπωσιακές οι μεγάλες αποκλίσεις στις πωλήσεις ανάμεσα σε διαφορετικές γεωγραφικές ζώνες». Σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για ηλεκτροκίνητα οχήματα παρουσιάζει επιβράδυνση μετά τη θεαματική αύξηση που είχε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια. Οι καταναλωτές τηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου κυκλοφορήσουν στην αγορά πιο προσιτά μοντέλα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")