Ρωσία: Από το Δεύτερο Εξάμηνο και Μετά θα Αποκατασταθεί η Ισορροπία στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

Ρωσία: Από το Δεύτερο Εξάμηνο και Μετά θα Αποκατασταθεί η Ισορροπία στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 15 Ιουλίου 2024 - 16:39

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι ισορροπημένη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά, χάρη στη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ+ για την προσφορά παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία, έχει εφαρμόσει μια σειρά περικοπών παραγωγής από τα τέλη του 2022 για να στηρίξει την αγορά

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις 2 Ιουνίου να παρατείνει την τελευταία περικοπή, ύψους 2,2 εκατομμυρίων bpd, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και να την καταργήσει σταδιακά από τον Οκτώβριο.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (ΕΙΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υπερβεί την παραγωγή κατά περίπου 750.000 βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 λόγω της χαμηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Η έκθεση του ΟΠΕΚ, που δημοσιεύθηκε τη περασμένη εβδομάδα, έδειξε επίσης έλλειμμα προσφοράς πετρελαίου για τους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους και το 2025.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους από το φθινόπωρο, όταν ο OPEC+ θα αρχίσει να εφαρμόζει ορισμένες από τις περικοπές στην παραγωγής του, ο Νόβακ είπε: «Η αγορά θα είναι πάντα ισορροπημένη χάρη στις ενέργειές μας».