Νέα Δεδομένα για τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις σε Οργανωμένους Υποδοχείς (ΒΙ.ΠΕ)

Νέα Δεδομένα για τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις σε Οργανωμένους Υποδοχείς (ΒΙ.ΠΕ)
energia.gr
Τρι, 16 Ιουλίου 2024 - 12:10

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέδωσαν από κοινού εγκύκλιο βάσει της οποίας διευκρινίζεται ότι το ποσοστό κάλυψης για τις εγκατεστημένες Επιχειρήσεις σε οργανωμένους Υποδοχείς βιομηχανικής δραστηριότητας, έχει ορισθεί εκ του νόμου

στο 70%, από το 60%, που εφαρμοζόταν εκ παραδρομής μέχρι πρόσφατα από τις υπηρεσίες Δόμησης. Η διευκρίνιση της Εγκυκλίου μάλιστα ανάγεται στη δημοσίευση του ν.4982/2022, δηλαδή στις 15/10/2022.

Η οδηγία Εγκύκλιος ενδεικτικά αναφέρει:

Σύμφωνα με την παρ. 2 περ. α) του άρθρου 11 του ν. 4982/2022 (Α’ 195) «2. Ως προς τους όρους δόμησης εντός του Ε.Π., τηρούνται τα κάτωθι όρια: α) ποσοστό κάλυψης μέχρι εβδομήντα τοις εκατό (70%)».  Σύμφωνα με την παρ. 10 του ως άνω άρθρου «10. Το παρόν άρθρο καταλαμβάνει και εφαρμόζεται σε όλους τους Ο.Υ.Μ.Ε.Δ. που πολεοδομούνται. Η ανωτέρω πρόβλεψη του ποσοστού κάλυψης μέχρι 70% είναι άμεσης εφαρμογής για όλους τους Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, όπως αυτοί ορίζονται στην περ. η) της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.4982/2022, ήτοι στους χώρους που είχαν οργανωθεί ως Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) Η άμεση εφαρμογή ορίζεται εκ του νόμου, ως εκ τούτου, δεν απαιτείται υποβολή νέου ρυμοτομικού σχεδίου εφαρμογής εκ μέρους της Εταιρείας Ανάπτυξης και Διαχείρισης Eπιχειρηματικού Πάρκου (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ούτε απόφαση τροποποίησης εκάστου εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου για τους υφιστάμενους Υποδοχείς. Το ποσοστό κάλυψης, το οποίο ορίζεται πλέον μέχρι του 70% καταλαμβάνει εκ της δημοσίευσης του ν.4982/2022, ήτοι από τις 15/10/2022, όλους τους Υφιστάμενους Υποδοχείς». 

Η Εγκύκλιος αυτή αποτελεί τη συνέχεια σε μια ευρύτερη σειρά πρωτοβουλιών που σταθερά προωθεί η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. σε αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο εμπράκτων μέτρων που στηρίζουν την ελληνική βιομηχανία και δημιουργούν ένα φιλικό τόσο ως προς τις υφιστάμενες όσο και ως προς τις νέες βιομηχανικές επενδύσεις περιβάλλον. Η διευκρίνηση που παρασχέθηκε από τις δύο αρμόδιες Γενικές Γραμματείες έρχεται να τακτοποιήσει ένα θέμα που ήταν σε εκκρεμότητα από τη σχετική νομοθεσία του 2021.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ΑΕ κ. Θάνος Ψαθάς αναφορικά στην έκδοση της ανακοίνωσης δήλωσε: «Στην ΕΤΒΑ πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συμβάλλουμε και να συνεργαζόμαστε αρμονικά με τις Κρατικές Αρχές προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και να επενδύουμε στην επίλυση των χρόνιων πραγματικών προβλημάτων τους. Πάντα σε ευθεία και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει τα Επιχειρηματικά μας Πάρκα για την ανάπτυξη της βιομηχανικής τους δραστηριότητας, η ΕΤΒΑ προωθεί εκείνες τις προτάσεις που απελευθερώνουν το βιομηχανικό έργο και ενισχύουν την θέση της ελληνικής βιομηχανίας. Δε θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα πραγματικά ζητούμενα των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων χωρίς να υποκύπτουμε σε κινήσεις άστοχου εντυπωσιασμού και μη παραγωγικών επιλογών».