Η διαφωνία ΔΕΗ-ΔΕΠΑ Αναδεικνύει τον Μονοπωλιακό Χαρακτήρα της Αγοράς Φυσικού Αερίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας αερίου της ΔΕΗ από τη ΔΕΠΑ φαίνεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.
energia.gr
Παρ, 3 Οκτωβρίου 2008 - 16:04

Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας αερίου της ΔΕΗ από τη ΔΕΠΑ φαίνεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Η ΔΕΗ, υπό το βάρος και των ζημιών β΄ εξαμήνου που ανακοινώθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα, οδηγώντας σε κατάρρευση τη μετοχή της, επιθυμεί το ύψος της τιμής και οι όροι προμήθειας να μην απέχουν από τα σημερινά δεδομένα, τα οποία βασίζονται στην ισχύουσα συμφωνία του 2004. Από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ θεωρεί ότι οι το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου επιβάλλει την ουσιαστική μεταβολή των όρων της συμφωνίας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο λόγος για την επίλυση της διαφοράς φαίνεται να ανήκει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού η συνάντηση των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, κκ. Αθανασόπουλου και Παπαγεωργίου αντίστοιχα, αποτύπωσε την πλήρη διάσταση απόψεων των δύο εταιρειών.

Αν και η ΔΕΗ δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη εναρμόνισης της σύμβασης με το νέο πλαίσιο της αγοράς φυσικού αερίου, εντούτοις θεωρεί ότι οι προτεινόμενες από τη ΔΕΠΑ τιμές είναι αδικαιολόγητα υψηλές. Ουσιαστικά προσπαθεί να διατηρήσει την προνομιακή μεταχείριση που έχει κατοχυρώσει με την προαναφερθείσα συμφωνία του 2004, αλλά και με την αρχική συμφωνία του 1994.

Συγκεκριμένα, βάσει των συμφωνιών αυτών, η ΔΕΗ απολαμβάνει της «ρήτρας του καλύτερου πελάτη», ενώ προμηθεύεται φυσικό αέριο στις πλέον ανταγωνιστικές τιμές. Επιπλέον, έχει δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της ΔΕΠΑ, σε περίπτωση που τα καθαρά κέρδη της τελευταίας υπερβαίνουν το 8% των συνολικών εσόδων της.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι εν δυνάμει μέτοχος της ΔΕΠΑ, μια και έχει option αγοράς του 30 % της ελεγχόμενης από το Δημόσιο εταιρείας φυσικού αερίου. Η πρόθεση, μάλιστα, της παρούσας διοίκησης της ΔΕΗ να εξασκήσει την παραπάνω δυνατότητα αποτελεί προοπτική μη αρεστή στο κυβερνητικό επιτελείο. Ακόμη κι αν η ΡΑΕ δώσει μία «σολωμόντεια λύση» στο θέμα της τιμής, το πρόβλημα στις σχέσεις τον δύο εταιρειών δεν θα έχει ουσιαστικά αντιμετωπιστεί.

Η ΔΕΗ εδράζει τις διαπραγματευτικές της θέσεις στο ότι καταναλώνει φυσικό αέριο ίσο με το 60% του συνολικού τζίρου της ΔΕΠΑ, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο πελάτη της.

Η ΔΕΠΑ, από την άλλη, εκτιμά ότι η τελευταία πρότασή της για την ανανέωση της σύμβασης, θα αποφέρει στη ΔΕΗ μείωση του ετήσιου κόστους άνω των 50 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές. Στελέχη της επιχείρησης υποστηρίζουν ότι, αν και η ΔΕΗ δεν μπορεί να μείνει χωρίς αέριο, πρέπει να επιτευχθεί μία ρεαλιστική σύμβαση. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παπαγεωργίου φέρεται να δηλώνει ότι η ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου δεν αφήνει περιθώρια για ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 η ΔEH κατανάλωσε συνολικά 2,4 δισ. κ.μ. αερίου έναντι συμβολαιοποιημένης ποσότητας 1,8 δισ. κ.μ. αερίου, τακτική η οποία επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά φυσικού αερίου, μια και η ΔΕΠΑ αποτελεί τον μοναδικό, επί του παρόντος τουλάχιστον, προμηθευτή αερίου στη χώρα μας. Συνεπώς, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί (Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Enelco, η Ήρων κ.λ.π.) εξαρτώνται απόλυτα από αυτήν.

Η κατάσταση αυτή θα μεταβληθεί μόνον εφόσον δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, με την είσοδο και άλλων εταιρειών, πλην της ΔΕΠΑ, που θα εισάγουν και θα εμπορεύονται φυσικό αέριο. Η πραγματικότητα αυτή αναγκάζει και τη ΔΕΗ να προσανατολίζεται σε τρίτους προμηθευτές, όπως τον γερμανικό όμιλο RWE - με τον οποίο έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας- σκληραίνοντας, έτσι, και τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ.