Η Στήριξη Από Κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ στον Τραμπ

Η Στήριξη Από Κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ στον Τραμπ
του Τζεφρι Γκολντφαρμπ / Reuters Breakingviews
Δευ, 22 Ιουλίου 2024 - 14:38

Οταν ο Στιβ Τζομπς απέτισε φόρο τιμής στους «τρελούς, τους ακατάλληλους, τους αντάρτες, τους ταραχοποιούς», σκεφτόταν τον Μοχάμεντ Αλι και τον Πάμπλο Πικάσο, που εμφανίστηκαν σε καμπάνια της Apple το 1997

Εάν, τώρα, αλληθωρίσουμε λίγο, μπορεί και να αντιληφθούμε πώς ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα ταίριαζε στο καλούπι αυτό και θα απευθυνόταν σε ένα πλήθος στη Σίλικον Βάλεϊ που εξυμνεί αυτούς που «δεν έχουν κανένα σεβασμό για το κατεστημένο». Το διακύβευμα στην πολιτική όμως είναι πολύ υψηλότερο από τον αθλητισμό, την τέχνη ή ακόμα και τις επενδύσεις. Οι Μαρκ Αντρίσεν και Μπεν Χόροβιτς, οι οποίοι ξεκίνησαν την ομώνυμη εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων πριν από 15 χρόνια, έγιναν οι πιο πρόσφατοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ από τους κύκλους της υψηλής τεχνολογίας, ενώ τους ακολουθεί και ο επικεφαλής της Tesla Ελον Μασκ, όπως και ο Ντέιβιντ Σακς, ιδρυτής των κεφαλαίων Craft Ventures, που εξοργίστηκε την Τρίτη στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την «ανοϊκή πολιτική του». Οι συνεταίροι των επενδυτικών κεφαλαίων Sequoia Capital, Νταγκ Λιόνι και Σον Μαγκουάιρ, βρίσκονται στο πλευρό του Τραμπ, καθώς και η Palantir Technologies, μεταξύ άλλων. Μπορεί να υπάρχει ιδεολογική ευθυγράμμιση, οπότε έτσι να εξηγείται η επιλογή τους αυτή, αλλά και το καθαρό προσωπικό συμφέρον και η προκατάληψη προς την αντίθετη σκέψη παίζουν κι αυτές ένα ρόλο.

Συν τοις άλλοις, η επιλογή από τον Ντόναλντ Τραμπ του γερουσιαστή Τζ. Ντ. Βανς να αναλάβει την αντιπροεδρία, ο οποίος έχει εργαστεί σε επενδυτικά κεφάλαια στο παρελθόν, αναπόφευκτα λειτουργεί βοηθητικά. Κατά παράδοση όσοι δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία έχουν ελευθεριακές τάσεις, ενώ δείχνουν περισσότερο συντονισμένοι με τους Δημοκρατικούς όταν πρόκειται για κοινωνικά ζητήματα, όπως ο γάμος ομοφυλοφίλων, οι αμβλώσεις και ο έλεγχος των όπλων. Το 2016, παραδείγματος χάριν, το 75% των επιχειρηματιών του κλάδου τεχνολογίας υποστήριξε τη Χίλαρι Κλίντον και μόλις το 9% τον Τραμπ, όπως δείχνει σχετική έρευνα. Σήμερα οι Αντρίσεν και Χόροβιτς, των οποίων ο όμιλος Andreessen & Horowitz διαχειρίζεται περίπου 42 δισ. δολάρια, λένε ότι είναι ψηφοφόροι του Τραμπ για έναν και μόνο λόγο, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Ο Αντρίσεν, επίσης, επικαλείται την εκτελεστική εντολή Μπάιντεν που περιορίζει την ποσότητα υπολογιστικής δύναμης στα γλωσσικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ως πιθανό προάγγελο ενός «βασιλείου του τρόμου», παρόμοιου με εκείνο που απέδιδε στις πρωτοβουλίες των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Επίσης, ο τερματισμός των μονοπωλίων, μια ιδέα που ενστερνίζονται Μπάιντεν και Βανς, δίνει κίνητρα στις μικρότερες εταιρείες να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, κατά την άποψη του Αντρίσεν. Επίσης, τάχθηκε κατά της κακοσχεδιασμένης πρότασης της κυβέρνησης για την επιβολή φόρου 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία, όπως υποστηρίζει, θα δολοφονούσαν τον κλάδο του.

Αντιθέτως, το μανιφέστο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπόσχεται να άρει τους περιορισμούς στα ψηφιακά νομίσματα, να καταργήσει το διάταγμα του Μπάιντεν για την τεχνητή νοημοσύνη και να μειώσει τους φόρους. Αυτή η αρμονική σύγκλιση έχει νόημα, αλλά μόνο εάν υπήρχε ένας χώρος μονωμένος από τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά τεκταινόμενα. Ο Τραμπ είναι ένοχος για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων και σεξουαλική επίθεση. Από άποψη πολιτικής, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος υπερασπίζεται τους υψηλότερους δασμούς και τις μαζικές απελάσεις, παράγοντες οι οποίοι συνιστούν απειλές για τον επιχειρηματικό κόσμο. Τέλος, η εγκατάλειψη των συμμαχικών προς τις ΗΠΑ χωρών, αποχωρώντας από το ΝΑΤΟ, αλλά και η αποστασιοποίηση από τη στήριξη προς την Ουκρανία και την Ταϊβάν –όπως έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να κάνει ο Τραμπ–, είναι επίσης βέβαιο ότι θα προξενήσουν ανεπιθύμητες συνέπειες, ενισχύοντας τη Ρωσία και την Κίνα.

(από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”)