Με την ανακοίνωση του Προέδρου Μπάϊντεν ότι αποσύρεται από τον προεκλογικό αγώνα, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην εκλεκτή διάδοχό του: την Κάμαλα Χάρις. Μέσα σε λίγες ώρες, η Χάρις κατάφερε να δώσει νέα πνοή στην προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών, με ρεκόρ δωρεών από τους υποστηρικτές της. Παράλληλα, οι απόψεις της για μία σειρά θεμάτων έχουν μπει στο μικροσκόπιο. 

Η οργάνωση συγκέντρωσης κεφαλαίων υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος ActBlue ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως κατέγραψε το υψηλότερο ποσό που εξασφαλίστηκε μέσα σε μια μέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα και υποστηρίζει την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις για να είναι η υποψήφια της παράταξης.

"Ως τις 21:00 (τοπική ώρα· ως τις 04:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), η βάση του κόμματος είχε συγκεντρώσει 46,7 εκατομμύρια δολάρια (42,8 εκατ. ευρώ) μέσω της ActBlue μετά την έναρξη της εκστρατείας της αντιπροέδρου Κάμαλας Χάρις. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μια μέρα στον (προεκλογικό) κύκλο του 2024", διαβεβαίωσε μέσω X η οργάνωση αυτή, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω διαδικτύου για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να εξετάζεται ως πιθανή αντικαταστάτρια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Δημοκρατικό Κόμμα εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι θέσεις της σε βασικά ζητήματα θα εξεταστούν προσεκτικά τόσο από τα δύο κόμματα όσο και από τους ψηφοφόρους της χώρας.

Έχει μακρά πορεία στην πολιτική: ως εισαγγελέας της Σαν Φρανσίσκο, ως γενική εισαγγελέας (υπουργός Δικαιοσύνης) της πολιτείας της Καλιφόρνια, ως ομοσπονδιακή γερουσιαστής, ως υποψήφια πρόεδρος και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κ. Χάρις έχει υποστηρίξει τις κλιματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που παρείχε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές ελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα.

"Είναι ξεκάθαρο ότι το ρολόι χτυπά αντίστροφα", είπε σε ομιλία της πέρυσι, αναφερόμενη στις ολοένα και πιο σοβαρές και συχνές καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. "Και γι’ αυτό, πριν από έναν χρόνο, ο πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ κάναμε την μεγαλύτερη κλιματική επένδυση στην ιστορία της Αμερικής".

Κατά την προεδρική της καμπάνια το 2020, τόνιζε την ανάγκη για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, ένα πλαίσιο που καλεί για πολιτικές που να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις φτωχές κοινότητες και στους μη λευκούς. Την έχει τονίσει και ως αντιπρόεδρος τωβ ΗΠΑ.

Το 2019, η κ. Χάρις, τότε γερουσιάστρια, και η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, από τη Νέα Υόρκη, παρουσίασαν νομοθεσία που θα αξιολογούσε τους περιβαλλοντικούς κανόνες και νόμους με βάση το πώς επηρεάζουν τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος. Θα δημιουργούσε επίσης ένα ανεξάρτητο Γραφείο Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης και θα εγκαθιστούσε έναν "ανώτερο σύμβουλο για την κλιματική δικαιοσύνη" σε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Το 2020, η κ. Χάρις παρουσίασε μια πιο εκτενή έκδοση του νομοσχεδίου. Κανένα από τα νομοσχέδια δεν πέρασε στο Κογκρέσο.