Η ινδονησιακή εταιρεία διύλισης Pertamina έχει προσθέσει ρωσικές ποσότητες πετρελαίου στους καταλόγους προσφορών της για την αγορά αργού του Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν τρεις τρέϊντερς τη Δευτέρα. Η Pertamina δεν είχε αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο εδώ και χρόνια, έχοντας κάνει ένα βήμα πίσω από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής στρατιωτικής σύγκρουσης το 2022, αν και η Τζακάρτα δεν προσχώρησε στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Pertamina αγόρασε για τελευταία φορά πετρέλαιο ESPO Blend και Sokol από τη Ρωσία πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Οι δυτικές κυρώσεις κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιό της και του μηχανισμού ανώτατων τιμών, έχουν καταστήσει την Κίνα, την Ινδία, και την Τουρκία τους κύριους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Pertamina ζήτησε ρωσικό πετρέλαιο Urals μαζί με ξινές ποιότητες Kirkuk, Jubilee, Al Shakheen και άλλες για άφιξη στις 15-17 Σεπτεμβρίου στο διυλιστήριό της στο Cilacap.

Η Pertamina ζήτησε επίσης πετρέλαιο Sokol μαζί με γλυκές ποιότητες πετρελαίου, όπως τα αζέρικα BTC, El Sharara, Qua Iboe και άλλα, για άφιξη στο Cilacap στις 18-20 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, το Sokol θα παρασχεθεί μόνο με όρους CFR ή DAP (παραδοτέο στο λιμάνι).

Ένας από τους διαγωνισμούς έκλεισε την περασμένη εβδομάδα και ένας άλλος τη Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Μία από τις πηγές που γνωρίζει τα σχέδια της Pertamina δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο μόνο εάν πωλείται σύμφωνα με τον κανονισμό του ανώτατου ορίου τιμών. Το ανώτατο όριο επιτρέπει στους δυτικούς φορτωτές και ασφαλιστές να συμμετέχουν στις συναλλαγές ρωσικού πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι το πετρέλαιο πωλείται σε τιμή χαμηλότερη των 60 δολαρίων το βαρέλι.

Εκπρόσωπος της Pertamina δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των διαγωνισμών.